Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

High Tech for a Sustainable Future

Stel je een toekomst voor waarin gewassen precies de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, je de binnenstad niet hoeft te ontvluchten tijdens een hete zomerdag en onze zorgverlening en voedselvoorziening maatwerk worden …

Deze leefbare, duurzame toekomst is minder ver weg dan gedacht. In de High Tech for a Sustainable Future (HTSF) capacity building programma’s van onze vier technische universiteiten werken talentvolle wetenschappers aan dit soort maatschappelijk relevante thema’s. Met als uiteindelijk doel: maatschappelijke impact leveren door wetenschappelijke doorbraken.

In het HTSF-programma wordt gestimuleerd dat er structureel en duurzaam wordt samengewerkt op onderzoek en onderwijs tussen de vier technische universiteiten. Een tweede doel is het aantrekken van nieuw wetenschappelijk talent. In 2018 ging de eerste ronde HTSF-programma's van start.  Nu, na vijf jaar, zijn de HTSF programma’s van ronde 1  klaar voor hun onafhankelijke bestaan en starten de nieuwe programma’s van ronde 2.

Ronde 1 

In 2018 zijn de eerste vijf programma's binnen HTSF gehonoreerd. De multidisciplinaire teams bogen zich over onderzoek naar gepersonaliseerde geneeskunde (Precision Medicine); ziektepreventie en behandeling (Pride & Prejudice); meer veerkrachtige samenlevingen (DeSIRE); slimme landbouw (Plantenna) en op natuur geinspireerde robots (Soft Robotics).

De bedoeling was dat de onderzoekers binnen de thema’s eigen onderzoeksprojecten opzetten, financiering binnen haalden en nieuw wetenschappelijk talent aantrokken.  Voor ronde 1 zijn in totaal 44 tenure trackers aangesteld.

Ronde 2

In 2022 is een tweede Call for proposals uitgegaan en dit leverde vier nieuwe projecten op over gepersonaliseerde gezondheidszorg (RECENTRE), het reduceren van hitte in steden (HERITAGE), het ontwikkelen van groene, biologische afbreekbare sensoren (Green sensors) en een toekomstbestendig voedselsysteem (REDESIGN). De start van de programma's is dit voorjaar met de aanstelling van 19 Tenure trackers en ondersteunende staf. 

HTSF Crossover Event

Op vrijdag 9 juni gaf 4TU secretaris Marjolein Dohmen-Janssen samen met de rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) het startschot voor ronde twee van de ‚ÄėHigh Tech for a Sustainable Future‚Äô (HTSF) programma‚Äôs tijdens het HTSF Crossover Event. Bekijk de aftermovie en lees hier het verslag.

HTSF Programma

Het doel van het programma High Tech for a Sustainable Future (HTSF) is het stimuleren van thematisch onderzoek tussen de vier technische universiteiten op onderwerpen die samenwerking tussen de 4TU's vereisen en waarvoor het momenteel moeilijker is om extern financiering te verwerven (d.w.z. nieuwe of risicovolle onderwerpen). De maatschappelijk relevante onderzoeksprogramma's trekken nieuw en divers talent aan en hebben tot doel maatschappelijke impact te genereren door wetenschappelijke doorbraken. Na een  opstartperiode van vijf jaar is het de bedoeling dat het onderzoek zonder financiering van de 4TU.Federation kan worden voortgezet.

HTSF Nieuws
25 aug 2023
In de media: innnovatief hightech onderzoek 4TU
De HTSF (High Tech for a Sustainable Future) programma's zijn de afgelopen periode uitgebreid in de media verschenen. Zowel BNR als het Financieele Dagblad hebben aandacht besteed aan de innovatiekant van de programma's en 4TU belichtte in haar eigen serie de capacity kant van deze samenwerkingsprogramma's.