Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuws

18 sep 2023
4TU standpunt concept-wet ‘Internationalisering in Balans’
Internationale studenten sleutel in het ingenieurstekort
7 sep 2023
Terugblik op Techniekdecanendag 2023
Donderdag 31 augustus vond bij de TU Eindhoven de de tweede editie van de landelijke Techniekdecanendag plaats. De dag kende een vol programma, uiteenlopend van updates over ontwikkelingen in het techniekdomein tot pitches over onderwijsvernieuwing. Met ook dit jaar een hoge opkomst van de techniekdecanen afkomstig van alle vier de technische universiteiten en de RUG.
29 aug 2023
Inzet 4TU Tweede Kamer verkiezingen
De Tweede Kamer verkiezingen komen eraan. Op 22 november kunnen we naar de stembus.  
25 aug 2023
In de media: innnovatief hightech onderzoek 4TU
De HTSF (High Tech for a Sustainable Future) programma's zijn de afgelopen periode uitgebreid in de media verschenen. Zowel BNR als het Financieele Dagblad hebben aandacht besteed aan de innovatiekant van de programma's en 4TU belichtte in haar eigen serie de capacity kant van deze samenwerkingsprogramma's.
13 jul 2023
Brightful Minds 4 | Samenwerking als sleutel tot impact
Hoe kan wetenschappelijk onderzoek zijn weg vinden naar de maatschappij? Door vanaf een vroeg stadium samen te werken met maatschappelijke actoren, en actief naar manieren te zoeken om je resultaten te communiceren naar de stakeholders voor wie ze relevant zijn, concluderen 4TU onderzoekers Florence Metz en Simona Turco uit eigen ervaring.
3 jul 2023
Brightful Minds 3 | Eigen pad naar passie
In de 4-delige serie Brightful Minds maken wetenschapsredacteur Sonja Knols en fotograaf Dieuwertje Bravenboer een ronde langs de tenure trackers van de 4TU High Tech for a Sustainable Future (HTSF) programma’s. Deze talentvolle, vaak jonge wetenschappers vertellen aan welk hightech onderzoek ze werken, welke missie hen drijft en hoe ze hun carrière inrichten. 
22 jun 2023
Brightful Minds 2 | Comfortabel buiten de comfortzone
De grote maatschappelijke problemen van deze tijd vragen om een aanpak die wetenschappelijke disciplines overstijgt. Vaak betekent dit dat mensen vanuit de ene discipline samenwerken met collega’s met een andere vakinhoudelijke achtergrond. Femke van Beek (TU/e), Guido Camps (WUR) en Caroline Figueroa (TUD) kiezen voor een andere aanpak: zij verenigen meerdere disciplines in zichzelf, en vormen zo bruggen tussen robots en de natuur, voeding en kunstmatige intelligentie, en mentale gezondheid en digitale technologie.
15 jun 2023
Dubbelinterview voorzitter Remon Rooij & oud-voorzitter Perry den Brok
Per 1 juli 2023 zal Remon Rooij (TUD) de positie van voorzitter van 4TU.CEE - het 4TU Centre for Engineering Education- overnemen van Perry den Brok (WUR). 4TU sprak Remon en Perry.
15 jun 2023
Lancering ronde 2 high-tech programma's op HTSF Crossover Event
Afgelopen vrijdag 9 juni heeft 4TU secretaris Marjolein Dohmen-Janssen samen met de rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) het startschot gegeven voor ronde twee van de ‚ÄėHigh Tech for a Sustainable Future‚Äô (HTSF) programma‚Äôs tijdens het HTSF Crossover Event. In deze nieuwe ronde met 20 miljoen euro aan onderzoeksgeld gaan wetenschappers van de vier technische universiteiten werken aan gepersonaliseerde gezondheidszorg (RECENTRE), de hittevrije-groene stad (HERITAGE), groene, biologische afbreekbare sensoren (Green Sensors) en een lokaal, persoonsgericht voedselsysteem ¬†(REDESIGN).¬†
14 jun 2023
Jaarverslag 2022 beschikbaar
Het Jaarverslag 2022 van de 4TU.Federatie is online beschikbaar. In het jaarverslag krijg je een goed beeld van de uiteenlopende initiatieven waarin de technische universiteiten samen optrekken in onderzoek, onderwijs en valorisatie.
6 jun 2023
Brightful Minds 1 | Geven om te delen
Lees in deze eerste aflevering van Brightful Minds over de ervaringen van Carissa Champlin (DeSIRE) en Tim van Emmerik (Plantenna) uit HTSF ronde 1 en de ambities van Sujith Raman (Green Sensors) uit HTSF ronde 2. Hun verhalen laten zien hoe belangrijk samenwerken is, en dat je aan het begin van je carrière genoeg ruimte moet inplannen om te kunnen experimenteren.
24 mei 2023
Talentvolle wetenschappers centraal op HTSF Crossover Event 9 juni 2023
In de High Tech for a Sustainable Future (HTSF) capacity building programma’s van onze vier technische universiteiten werken talentvolle wetenschappers aan maatschappelijk relevante thema’s zoals een duurzame landbouw, een gepersonaliseerde zorg en een hittevrije, groene stad.
23 mei 2023
Start Netherlands Academy of Engineering (NAE). Topexperts uit wetenschap en bedrijfsleven komen samen
Vandaag is de Netherlands Academy of Engineering (NAE) officieel van start gegaan met de oproep aan de wetenschap en het bedrijfsleven om namen aan te dragen voor nominaties voor de benoeming van NAE Fellows. De 4TU.Federatie heeft samen met de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken een financi√ęle bijdrage toegezegd om de oprichting van de NAE te realiseren.
8 mei 2023
Onderwijscapaciteit vergroten voor arbeidsmarkt van morgen
Partners bèta onderwijs sector leveren LANDSCAPE rapport op
13 apr 2023
Sandra Nienhuis nieuwe coördinator bij 4TU
Per 1 april is Sandra Nienhuis begonnen als coördinator bij de 4TU.Federatie. Zij assisteert secretaris Marjolein Dohmen-Janssen en is de opvolger van Linda Baljeu (beleidsadviseur; Convergence Alliance). Wij spraken Sandra op de campus in Delft; tijdens haar kennismakingsronde langs de vier technische universiteiten.