Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

4TU in 1 minuut

De 4TU.Federatie, het samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten van Nederland, zet zich in voor versterking en bundeling van technologische kennis.

De technische universiteiten willen zorgen voor voldoende en goed opgeleide ingenieurs en technologisch ontwerpers, internationaal toonaangevend en maatschappelijk relevant onderzoek en bevordering van samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en publieke organisaties.

4TU neemt initiatieven en bundelt krachten om bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen waarmee we wereldwijd te maken hebben. 4TU doet dat vanuit de kernwaarden: verbinding, vertegenwoordiging en vernieuwing op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie.

Verbinden

4TU verbindt de kennis en expertises van de vier technische universiteiten in Nederland met elkaar. Er wordt nauw samengewerkt op onderwijsinnovatie in het 4TU.Centre for Engineering Education. De 20 post-Master-ontwerpersopleidingen zijn gebundeld in het 4TU.Stan Ackermans Instituut. De onderzoeksactiviteiten zijn op thema gebundeld in 4TU.Centres en binnen het programma High Tech for a Sustainable Future wordt gewerkt aan oplossingen voor maatschappelijk relevante vraagstukken. In het sectorplan onderwijs b├Ętatechniek neemt 4TU het voortouw om de opleidingscapaciteit van techniekopleidingen te vergroten in samenspraak met de b├Ętafaculteiten van de algemene universiteiten en het technisch hbo.

Vertegenwoordigen

Door de krachten te bundelen op onderzoek en onderwijs is de 4TU.Federatie een aantrekkelijke gesprekspartner voor regionale, nationale en Europese overheden, onderzoeksinstituten en maatschappelijke en politieke organisaties. In deze rol wordt afgestemd met andere actoren in het wetenschaps- en technologiedomein, waaronder UNL, NWO, TO2-instellingen, FME en VNO-NCW.

Vernieuwen

Door als vier universiteiten samen te werken, wordt innovatie en vernieuwing van onderzoek en onderwijs gestimuleerd. Ook lopen de universiteiten voorop in de ontwikkeling van nieuwe technologie├źn, van het gebruik van drones in de landbouw tot artificial intelligence om voedingspatronen van pati├źnten in kaart te brengen. Samenwerking met externe partijen als algemene universiteiten en UMCÔÇÖs wordt versterkt vanuit meerwaarde die techniek heeft voor andere wetenschapsgebieden.

Het Centre for Research Data bundelt de kennis die de universiteiten hebben op datagebied en werkt aan beleid en methoden voor open access data. Binnen het onderzoeksprogramma High Tech for a Sustainable Future verbinden ├ęn versterken de vier technische universiteiten hun onderwijs en onderzoek.