De vier technische universiteiten (TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, Wageningen University & Research), verenigd in de 4TU.Federatie, geven een impuls van 19 miljoen euro (voor de periode 2018-2021) aan voor Nederland essentiële wetenschapsgebieden. Ons land staat aan de vooravond van enorme maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De vier TU’s maken zich sterk om antwoorden te vinden op deze vraagstukken.
Al geruime tijd vraagt de 4TU.Federatie aandacht voor de knelpunten die gepaard gaan met de explosieve groei van het aantal studenten bij in het bijzonder de bètatechnische opleidingen. Deze knelpunten waren aanleiding voor de breed gesteunde motie Rog/Duisenberg. Uit de recent uitgevoerde analyse die 4TU naar aanleiding van deze motie, samen met het ministerie van OCW en EZ, heeft uitgevoerd, blijkt dat deze knelpunten met een krachtig besluit en extra financiering oplosbaar zijn. De brief die het kabinet recent naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, bevestigt deze analyse, maar schuift de besluiten die op basis daarvan nodig zijn door naar een volgend kabinet. De kabinetsformatie is bij uitstek het moment om hierover toekomstgerichte afspraken te maken en daarom stuurt de 4TU.Federatie vandaag een brief naar kabinetsinformateur Gerrit Zalm.

Wat 4TU is in Nederland, is TU Austria in Oostenrijk: het samenwerkingsverband van de technische universiteiten van het land. Sinds een aantal jaar ligt de focus van TU Austria op het netwerken met internationale samenwerkingsverbanden van technische universiteiten. Voortbouwend op de goede ervaringen met het Duitse TU9, waarmee regelmatig constructieve uitwisselingen worden gehouden, is het internationale netwerk nu ook uitgebreid met Nederland.
Op 2 juni waren de Nederlandse rectoren Frank Baaijens (Eindhoven), Karel Luyben (Delft), Arthur Mol (Wageningen) en Thom Palstra (Twente), IJsbrand Haagsma (secretaris-generaal 4TU) en Melanie ten Asbroek-Braamhaar (Grants Advisor Universiteit Twente) te gast in Graz om gemeenschappelijke uitdagingen en strategieën te bespreken. Samen met TU Austria-rector Sabine Seidler (TU Wien), Harald Kainz (TU Graz), Wilfried Eichlseder (Universiteit Leoben) en Elke Standeker (Algemeen secretaris TU Austria) werd niet alleen gesproken over de actualiteit in het hoger onderwijs, maar over een verscheidenheid aan onderwerpen - van digitalisering in het onderwijs, excellentie in onderwijs en onderzoek tot Europese netwerken en internationaliseringsstrategieën.