
Op 7 november vindt in Den Haag de finale plaats van een unieke innovatiecompetitie tussen de vier Nederlandse TU’s. Dit voorjaar organiseerden de vier technische universiteiten al hun eigen voorrondes. Maar liefst 800 studenten, 80 teams per TU, presenteerden baanbrekende innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Er zijn nu nog 16 finalisten over.
De studenten hebben op de dag van de challenge tijd vrij weten te maken voor minister-president Mark Rutte. In het torentje ontvangt de premier een aantal finalisten en neemt hij hun ideeën in ontvangst. De winnaar van de challenge gaat mee met de Nederlandse handelsmissie naar de World Expo in Dubai.
Zeewier in plaats van biefstuk
De jonge toptalenten presenteren hun innovatieve technologieën aan een onafhankelijke jury. Zo heeft Sven Arends, student aan de TU Eindhoven en oprichter van SpaceSea, dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Arends en zijn teamleden ontwikkelden een tool om op afstand zeewierboerderijen te monitoren. Daardoor worden de kosten verlaagd en komt grootschalige zeewierteelt steeds dichterbij. Arends: “In 2050 is volgens de Wereldbank tussen de 50 en 70 procent meer voedsel nodig. Zeewier kan hierin bijdragen als een betrouwbare en betaalbare bron van voeding. Daarbij legt zeewier van nature veel koolstof vast, wat de uitstoot van broeikasgassen terugdringt. Dit is het centrale doel van het kabinet zoals beschreven staat in het Klimaatakkoord. We zijn erg blij dat we tijdens de finale in Den Haag kunnen laten zien dat onze tool een directe bijdrage kan leveren aan het klimaat- en voedselproblematiek.”
Sven en zijn medestudenten werkten na de voorrondes op de vier TU’s maandenlang aan hun idee of prototype. Alle kandidaten hebben hun innovaties verbeterd met hulp van coaches van bedrijven die vooruitstrevend zijn in hun vakgebied.
Topwetenschappers op het gebied van ethiek en filosofie van technologie gaan aloude filosofische kernbegrippen herzien, zoals autonomie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid, die door technologische ontwikkelingen worden uitgedaagd. Dat moet leiden tot een vernieuwende blik en meer grip op de grote veranderingen die nieuwe technologieën op het gebied van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, synthetische biologie en klimaattechnologie teweegbrengen. De onderzoekers ontvangen daarvoor een bijdrage van 17,9 miljoen euro uit het Zwaartekracht-programma van het Ministerie van OCW. Het programma, dat een looptijd heeft van tien jaar, is een samenwerking van onderzoekers van de Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven en Univeristeit Utrecht, waarin ook Wageningen University & Research, Universiteit Leiden en Universitair Medisch Centrum Utrecht deelnemen.
Meer dan twintig landelijke partijen uit bedrijfsleven, overheid, onderwijs en vakbonden, waaronder 4TU, gaan samenwerken om te zorgen dat er genoeg vakkrachten zijn voor de verduurzaming van woonwijken. Deze samenwerking moet ook leiden tot technologische vernieuwing, een steeds slimmere aanpak en duurzaam werk. Hiervoor tekenen zij woensdag 17 april de intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’.