Afgelopen zaterdag 5 oktober stonden tien studententeams van de vier Technische Universiteiten tijdens Weekend van de Wetenschap met hun voertuigen, demo’s en workshops op een zonovergoten Marineterrein om aan kinderen en volwassenen te laten zien hoe leuk techniek is (’lekker apparaten slopen’) en meer uit te leggen over de duurzame en slimme oplossingen waar zij met hun innovaties aan bijdragen.
Raketten, race-auto's en een agrorobot
Twentse raketten die 5 meter de lucht in gingen door een chemische reactie van azijn, warm water en baking soda, de agrorobot uit Wageningen die zelfstandig zigzagde over een parcours van grashalmen en de race-auto’s van Twente, Eindhoven en Delft die stonden te schitteren in de najaarszon. Er was van alles te zien en te beleven voor en in het gebouw van AMS Institute op het Marineterrein Amsterdam.
De innovaties van de studententeams besloegen bijna alle gebieden, van mobiliteit (Solar Boat Twente, Team University Racing Eindhoven, Solarteam Twente , Delft Hyperloop en het Brunel Solar Team), en zorg (WDSense) tot woningbouw ( Team VIRTUe), gamen (Totem Game Dev), robotica (Robatic Bullseye) en de ruimtevaart (RISE).
Evenement voor jong en oud
Dit gezamenlijke initiatief van de 4TU studententeams bleek leuk te zijn voor jong en oud. De kinderen leefden zich uit in de workshops en vroegen hoe hard ‘’die vet coole race-auto’s’’ wel niet konden rijden, terwijl ouders ook geïnteresseerd waren in elementen als teamsamenstelling en welke technieken er schuil gaan achter de innovaties.
De studenten bleken het allebei goed te kunnen; in makkelijke woorden iets uitleggen en laten zien aan een kind, en dieper ingaan op de materie met de ouders. En niet alleen de kinderen genoten, maar ook de studenten. Zoals een student het verwoordde: ‘’Zo leuk om mijn eigen fascinatie voor wetenschap en technologie door te kunnen geven aan kinderen. Als er een volgende editie komt, ben ik er zeker bij!’’
4TU studententeams en kinderen – een gouden combinatie
Studenten kunnen op laagdrempelige manier uitleggen wat de mogelijkheden van techniek zijn, dat zowel meiden als jongens het kunnen studeren en wat je er qua beroep mee kunt worden. Dit is hard nodig gezien de huidige terugloop van studenten bètatechniek en het grote tekort aan arbeidskrachten in het techniekdomein.
Hieronder zie je alle teams die deelnamen en de workshops waaraan kon worden deelgenomen:
De studententeams
- Team VIRTUe gaf met tentoongestelde maquettes een indruk hoe het rijtjeshuis van de toekomst eruit gaat zien: ruimtelijk, duurzaam en klimaatbestendig tegelijk en bovendien geeft dit nieuwe type rijtjeshuis de mogelijkheid om er met diverse leeftijden te wonen; de senioren beneden en de studenten er bijvoorbeeld boven. Binnenkort staat team VIRTUe ook op de Dutch Design Week met hun concept-woningen.
- Het RISE Team van Universiteit Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam stonden er met een demo van MK5 - een duurzame raket waarbij een parachute uitgeworpen wordt voor een zachte landing. In een aansluitende workshop bouwden kinderen hun eigen raket, en lanceerden deze waarna ze een certificaat ontvingen;
- Het team van Delft Hyperloop liet kinderen met een VR-bril zien hoe de binnenkant van een hyperloop eruit ziet en hoe je op magnetische kracht van de ene naar de andere bestemming kunt zweven;
- Team Robatic Bullseye van Wageningen University & Research toonde een fieldrobot die zelfstandig door de maisvelden kan rijden, brandjes in de akkers kan blussen en toetert als er iets of iemand in de weg zit;
- Solarteam Twente bracht hun bijzondere zonnewagen naar het Weekend van de Wetenschap. Kinderen kregen de kans om de hightech auto van dichtbij te bekijken en te leren hoe je op alleen de kracht van de zon dwars door de woestijn kunt racen;
- Het team van Solar Boat Twente liet zien hoe een boot dankzij de energie van de zon kan vliegen boven het water. Tijdens hun aansluitende workshop ontdekten kinderen hoe je gebruik kunt maken van de kracht van de zon om een boot boven het water te laten zweven en hoe dit bijdraagt aan een duurzame scheepvaart (de weerstand van lucht is lager dan die van water). Hun trailer van 10 meter lang was minstens zo indrukwekkend als de boot zelf.
- Het Brunel Solar Team van de TU Delft kwam met hun auto naar het Weekend van de Wetenschap en lieten kinderen de mogelijkheden van zonne-energie zien en hoe je door het bouwen van een steeds snellere race-auto de grenzen van technologie kunt verleggen. Het team bestaat al sinds 2001, en had als eerste coach niemand minder dan Wubbo Ockels.
- Het studententeam WDSense van de TU Delft en Wageningen University & Research stond er met een continue biosensor die non-stop het functioneren van de nieren meet. Hun stip op de horizon: een pleister die je opplakt en de nierfunctie makkelijk meet. Een oplossing die zowel voor gemak voor de patiënt zorgt als voor besparing op zorgpersoneel.
- Team University Racing Eindhoven bouwt elk jaar met een groep technische studenten een elektrische, zelfrijdende raceauto. Tijdens het Weekend van de Wetenschap lieten zij een van hun raceauto's zien en leggen ze uit hoe verschillende onderdelen ervan werken;
- Het studententeam Totem Game Dev van de TU Eindhoven liet kinderen tijdens het Weekend van de Wetenschap verschillende nieuwe, door hen ontwikkelde, videogames uitproberen en ze mochten er feedback op geven. Zo is het doel van een van de spellen bijvoorbeeld om uit een kerker te ontsnappen door puzzels op te lossen.
Workshops
- Biodiversity Challenge: in deze workshop van Wageningen University & Research leerden kinderen wat biodiversiteit is. Ze gingen in de direkte omgeving van het AMS Institute op zoek naar wilde planten en dieren. Die zijn overal aanwezig, zelfs in de stad.
- Ontwerp je eigen duurzame spijkerbroek van het TU Delft Science Centre: hierin leerden kinderen via een interactief scherm hoe je kunt werken aan een volledig nieuwe manieren om kleding te ontwerpen - zonder restafval. Ze konden digitaal puzzelen met stofpatronen en verkennen hoe mooi 3D-geweven broeken kunnen zijn.
- Elektronika: niet te fixen?! - eveneens van het TU Delft Science Centre. In deze workshop gingen kinderen en ook veel van hun ouders aan de slag met schroevendraaiers en tangen en sloopten een oud apparaat uit elkaar om te zien hoe die in elkaar zit. Ze ontdekten welke materialen gebruikt worden, en waarom veel apparaten zo lastig of helemaal niet te repareren zijn. In de workshop werden kinderen ook aan het denken gezet over duurzaamheid en circulariteit en hoe we apparaten handiger kunnen ontwerpen.