Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuws

1 feb 2023
24 faculteiten van 4TU en RUG bundelen krachten in integraal plan om technieksector te versterken
Vandaag hebben de techniekdecanen van de vier Technische Universiteiten (4TU) en de Rijksuniversiteit Groningen een Integraal Sectorplan Techniek ingediend bij het Ministerie van OCW.
21 nov 2022
Kick-off 4TU.Responsible Sustainability Challenge
De komende zeven maanden vindt de 4TU.Responsible Sustainability Challenge (4TU.RSC) plaats, een initiatief van drie centres van de 4TU.Federatie: 4TU.High-Tech Materials, 4TU.Energy en 4TU.Ethics & Technology. Het is een Honours track bedoeld voor gemotiveerde, talentvolle master studenten van de vier Technische Universiteiten. Zij gaan, vanuit een Challenge Based Learning benadering, met industri√ęle partners, onderzoekers en maatschappelijke partijen werken aan een casus rondom duurzaamheid. De focus ligt daarbij op energie, materialen en ethiek.
17 nov 2022
Cryocop (WUR) wint Dutch 4TU Impact Challenge
De startup Cryocop van Wageningen University & Research wint de vierde editie van de Dutch 4TU. Impact Challenge, de prijs voor het meest veelbelovende studentenidee van de vier samenwerkende Nederlandse technische universiteiten.
17 nov 2022 - Source: Aldo Alessie
Investeren in kennis rendeert
De Financi√ęle Telegraaf maakte een reportage over de impact van de vier technische universiteiten.¬† Daarvoor werd de campus van Wageningen University & Research bezocht, 4TU-voorzitter Vinod Subramaniam geinterviewd en inzichten gebruikt uit een rapport dat onderzoeksbureau BiGGAR Economics heeft geschreven.
17 okt 2022
NRC artikel 4TU.Plantenna | ''Eerst de plant tergen en dan luisteren wat ie zegt''
In NRC Wetenschap van zaterdag 15 oktober is een reportage te lezen van journalist Laura Wismans over de sensoren die de onderzoekers van het samenwerkingsprogramma 4TU.Plantenna afgelopen zomer in de tomatenkas van Delphy hebben getest.
26 sep 2022
Sensoren die meten hoe planten op droogte reageren
Afgelopen zomer hebben onderzoekers van 4TU Plantenna diverse sensoren getest die in detail de droogte-stress van planten kunnen meten. Het doel is dat de sensoren al in een vroeg stadium kunnen opsporen wanneer planten kritische stress ervaren maar ook in hoeverre ze na een droogteperiode kunnen herstellen. Het uiteindelijk doel is de nieuwe sensoren in te zetten voor een ‚Äėstress-alert‚Äô systeem, dat boeren en teelers zal helpen hun gewassen beter te sturen tijdens stress-omstandigheden zoals een hittegolf of toekomstige waterschaarste.
2 sep 2022
Succesvol verloop eerste landelijke 4TU Techniekdecanendag
Op vrijdag 1 september kwamen de techniekdecanen van de vier TU’s en de RUG in het Omnia gebouw van de WUR bij elkaar om te spreken over de uitdagingen in de technische wetenschappen en hoe het techniekdomein op zowel het onderzoek als onderwijs terrein verder versterkt kan worden. De dag verliep succesvol mede door de hoge opkomst en het feit dat er inbreng was vanuit verschillende faculteiten.
5 jul 2022
De nieuwste 4TU Career Special is uit!
Wat ga je doen als je je diploma hebt gehaald? Welke werkgevers zijn interessant, hoe kan de universiteit je helpen je weg te vinden en wat doen alumni die je zijn voorgegaan? Je kunt verschillende inspiratieverhalen van oud-studenten van de vier Nederlandse TU's en meer lezen in de 4TU Career Special. De Special is alleen beschikbaar in Engels.
9 jun 2022
Start vier high tech programma’s voor een duurzame toekomst
Met de toekenning van in totaal 20 miljoen euro aan vier capacity building programma‚Äôs binnen het thema ‚ÄėHigh Tech for a Sustainable Future‚Äô (HTSF) geeft de 4TU.Federatie voor de tweede keer een stevige impuls aan onderzoek en onderwijs naar technologie√ęn die bijdragen aan een duurzame toekomst. In de gehonoreerde HTSF-programma‚Äôs werken wetenschappers van de vier technische universiteiten aan een gepersonaliseerde gezondheidszorg (RECENTRE), het reduceren van hitte in steden (HERITAGE), het ontwikkelen van groene, biologische afbreekbare sensoren (Green sensors) en een toekomstbestendig voedselsysteem (High-tech & data-driven agri-food systems of the future).
1 jun 2022
4TU-wetenschappers schrijven mee aan IPCC-rapporten
De IPCC Assesment reports hebben bijdrages gehad van verschillende Nederlandse auteurs, voornamelijk van de 4TU-universiteiten. De rapporten zijn alarmerend en geven inzicht in de laatste ontwikkelingen en vooruitzichten. We hebben nu al te maken met ruim 1 graden opwarming van de aarde en de gevolgen zijn al merkbaar. Als de temperatuur nog verder stijgt, zullen de gevolgen alleen nog maar toenemen en op een aantal plekken leiden tot onomkeerbare schade.
19 mei 2022
‘Het gaat ons alleen lukken met de kennis van morgen’
De wereld is in transitie. Dat heeft een enorme impact op alle sectoren, waaronder de bouw. 4TU.Bouw zet daarom in op het gezamenlijk ontwikkelen van de kennis van morgen.
17 mei 2022
Jaarverslag 2021 beschikbaar
Het Jaarverslag 2021 van de 4TU.Federatie is vanaf vandaag online beschikbaar. Al bladerend krijgt u een beeld van het brede palet aan activiteiten waarin de technische universiteiten samen optrekken in onderzoek, onderwijs en valorisatie.
15 mei 2022
Using plants as antennae | Plantenna Blog #9
14 apr 2022
Vier TU’s sterk vertegenwoordigd in Groeifondsprojecten
De vier TU’s zijn verheugd dat voor negentien groeifondsvoorstellen waarin zij partner zijn, nationaal geld beschikbaar komt. Deze projecten kregen vandaag te horen dat zij financiering ontvangen uit het Nationaal Groeifonds of dat er geld voor is gereserveerd.
24 mrt 2022
Zes voorstellen ingediend voor subsidie HTSF-2021-call
De 4TU.Federatie heeft zes voorstellen ontvangen die in aanmerking komen voor subsidie uit de HTSF-2021-call. De zes ingediende voorstellen zijn gebaseerd op vijftien Expressions of Interest, die afgelopen oktober zijn ingediend en zijn verdeeld over de drie thema's: built environment, health care and food systems. Afhankelijk van de omvang van de programma's kunnen 3 tot 5 programma's worden gefinancierd.