Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Presentatie nieuwe teams van de HTSF onderzoekprogramma’s

dinsdag, 3 oktober 2023

Sinds dit najaar zijn de teams van de vier nieuwe High Tech for a Sustainable Future (HTSF) programma’s op volle sterkte en kunnen zij starten met hun hightech onderzoek op thema’s als de hittevrije stad, gepersonaliseerde gezondheidszorg, groene sensoren en het voedselsysteem van de toekomst.

De teams vallen op door een gebalanceerde samenstelling, zowel qua vertegenwoordiging vanuit de vier TU’s, en nationaliteiten, als de man/ vrouw verdeling en de wetenschappelijke disciplines waarin zij werken.

De teams bestaan uit een programma-coördinator, programma-leden met vertegenwoordiging uit alle vier de technische universiteiten, PhD's en nieuwe tenure trackers die voor drie jaar uit het 4TU-budget betaald worden. Lees meer over het beleid rondom Tenure Trackers in het kader onderaan dit bericht.

In het 21-koppige team van RECENTRE (gepersonaliseerde gezondheidszorg), zitten acht verschillende nationaliteiten, is de verdeling man/ vrouw 7:14, en zijn de wetenschappers afkomstig uit 12 verschillende disciplines uiteenlopend van technical medicine tot electrotechniek, en van gedragswetenschappen tot voeding & diëtiek.

De huidige teamsamenstelling is 1 programma-coördinator (Annemieke Witteveen, UT), een programma-manager, 11 programma-leden, 6 nieuwe Tenure Trackers en 3 PdD's. Er worden nog 3PhD's aan het team toegevoegd.

Annemieke Witteveen kijkt uit naar het samenwerken met dit diverse team. Ze zegt hierover: ‘’RECENTRE is a group of enthusiastic, multicultural and transdiciplinary scientists who are highly motivated to make a real impact in clinical practice using ehealth technology for people at risk of late effects from cancer or obesity.”

Ook de onderzoeksgroep achter REDESIGN (een persoonsgericht voedselsysteem ) kent veel verschillende nationaliteiten, van Duits tot Mexicaans, bevat onderzoekers uit zowel de plantwetenschappen als uit de technische bestuurskunde en bevat 10 vrouwen en 6 mannen.

De onderzoekssamenstelling is 1 programma-leider (Miranda Meuwissen, WU), 8 programma-leden, 5 nieuwe Tenure Trackers en (op dit moment) 1 PhD. Het team wordt nog uitgebreid met nog eens 4 PhD's.

Miranda Meuwissen over de gedrevenheid in haar team: ‘4TU-Redesign is really about a new food system. Our consortium is very motivated to work on this together.’

In het programma HERITAGE (de hittevrije-groene stad) zijn wetenschappers betrokken die zich bewegen op de vakgebieden van aardobservatie, hydro-meteorologie en klimatologie, urban design en duurzame energiesystemen. Het team bestaat uit 16 mannen, 9 vrouwen en vertegenwoordigt 9 verschillende nationaliteiten.

De samenstelling van de onderzoekers is 1 programma-coördinator (Wim Timmermans, UT), 16 programma-leden, 3 nieuwe Tenure Trackers, 2 pPostdocs en 1 PhD's. 1 Tenure Tracker, nog een Postdoc en 3 PhD's zullen aan het team toegevoegd worden.

Wim Timmermans is trots op de maatschappelijke impact van het programma en zegt: “By providing people with the right information and getting them more involved, you can encourage them to take steps of their own to reduce the heat in their city. We are primarily a technical program but if we can achieve this kind of citizen ownership as a side effect, I am very proud!”

Het team van Green Sensors  (groene - afbreekbare sensoren) kent veel verschillende nationaliteiten uiteenlopend van China en Bangladesh tot Portugal en Zwitserland, de verdeling man/ vrouw is momenteel 12:5 (het team spant zich in om daar een betere balans in te krijgen), en de wetenschappers zijn afkomstig uit verschillende disciplines varierend van landbouw ingenieurs, bio-nano technologen, robot-experts, microelectronic ingenieurs en radio and communicatie ingenieurs.

De onderzoekssamenstelling is 1 programma-coördinator (Eldert van Henten, WUR), 11 programma-leden, 4 nieuwe Tenure Trackers, 2 PhD's met nog 2 nieuwe PhD's op komst.

Coordinator Eldert van Henten prijst de diversiteit van het consortium: 'Coordinating multiple expertises in a consortium of four technical universities poses a challenge, yet it also holds the potential to develop complementary technologies, an opportunity also much valued by our partners'.

Maak kennis met het team van Green Sensors

Bekijk de explainer video

Lees ook het bericht over hun kick-off meeting op 26-9-2023

HTSF Crossover Event

Het startschot voor de ronde 2 programma’s werd op 9 juni gegeven door de vier rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) tijdens het HTSF Crossover Event. Lees de terugblik.

De Tenure Trackers achter HTSF

In de High Tech for a Sustainable Future (HTSF) capacity building programma’s van onze vier technische universiteiten werken talentvolle wetenschappers aan maatschappelijk relevante thema’s als een gepersonaliseerde gezondheidszorg, een duurzaam voedsel systeem en de hittevrije, groene stad. In 2018 ging de eerste ronde HTSF-programma's van start.  Nu, na vijf jaar, zijn de HTSF programma’s van ronde 1  klaar voor hun onafhankelijke bestaan en starten de nieuwe programma’s van ronde 2.

In de HTSF-programma’s wordt gestimuleerd dat er structureel en duurzaam wordt samengewerkt op onderzoek en onderwijs tussen de vier technische universiteiten. Een tweede doel is het aantrekken van nieuw wetenschappelijk talent in de vorm van Tenure Trackers, die zowel onderzoek doen als onderwijs verzorgen. Daarmee wordt niet alleen de continuïteit van de onderzoekslijnen gegarandeerd, maar wordt tegelijkertijd de verbinding tussen onderzoek en onderwijs gewaarborgd. In de ronde 2 programma's worden er in totaal 19 Tenure Trackers aangesteld die bovendien allemaal een starterspakket krijgen waardoor ze direct een promovendus aan kunnen stellen. Door het creëren van vaste wetenschappelijke posities, zal ook de samenwerking na afloop van het programma gecontinueerd worden. Om te zorgen dat de onderzoeksresultaten daadwerkelijk zullen leiden tot innovaties die de samenleving ten goede komen, wordt ook nadrukkelijk de samenwerking met externe partners gezocht.

Bekijk ook de ronde 1 programma’s