Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuws

11 jul 2024
4TU Studententeams doen mee aan het Weekend van de Wetenschap 2024
De wereld van straks | Tijdens het Weekend van de Wetenschap (5 en 6 oktober) laten de 4TU Studententeams - afkomstig van de TU Delft, TU Eindhoven, de Universiteit Twente en Wageningen University & Research - aan kinderen en hun ouders zien hoe leuk techniek is en aan welke oplossingen zij werken om de wereldwijde uitdagingen op klimaat, gezondheid, agrofood, veiligheid, infrastructuur en mobiliteit te tackelen.
14 jun 2024
Brief aan het kabinet vanuit de industrie: Investeer in bèta-technisch onderwijs & onderzoek
De maakindustrie, de hightechindustrie en de topsectoren doen met een gezamenlijke brief de oproep aan het nieuwe kabinet om te blijven investeren in bèta-technisch onderwijs en onderzoek. In de brief stellen zij dat de bezuinigingen de Nederlandse industrie en economie ernstig schaden. Bovendien vertraagt dit de energietransitie en alle andere maatschappelijke uitdagingen waar Nederland nu hard aan werkt. Meteen naar de brief
4 jun 2024
''Met alleen extra woningen erbij bouwen of het verlagen van het eigen risico kom je er niet.''
Een interview met Theo Salet en Marjolein Dohmen-Janssen, voorzitter en secretaris van de Raad voor Technische Wetenschappen.
30 mei 2024
4TU.ResearchData Highlights 2023
De “Highlights” is een verzameling van de belangrijkste successen van 4TU.ResearchData in het afgelopen jaar. Lulia Popescu: “we zijn erg trots op alles wat we in 2023 hebben bereikt en we willen ons 4TU.ResearchData team en onze verschillende medewerkers bedanken. We kijken uit naar nog veel meer prestaties en vruchtbare samenwerkingen in de nabije toekomst.”
4 apr 2024
Samenwerking 4TU en RUG op technologisch ontwerpersopleidingen
4TU.Stan Ackermans Instituut (4TU.SAI), de 4TU School for Technological Design, wordt per april 2024 uitgebreid met de Engineering Doctorate (EngD) opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
14 mrt 2024
Nieuw MasterPlus programma Optics and Photonics om studenten voor te bereiden op opkomende vakgebieden
PhotonDelta en Optics Netherlands hebben een uniek MasterPlus-programma in optica en fotonica gelanceerd in samenwerking met de drie toonaangevende technische universiteiten van Nederland: de Technische Universiteit Delft (TU Delft), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Universiteit Twente (UT).
12 mrt 2024
Brandbrief om te blijven investeren in NGF en het Nederlandse innovatieklimaat
Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van meer dan 30 bedrijven en kennisorganisaties waaronder de 4TU.Federatie. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief. De overheid moet zich opstellen als een betrouwbare partner. ‘Voor innovatie heb je zekerheid nodig, en de Tweede Kamer dreigt beslissingen te nemen die het vertrouwen van het bedrijfsleven in de overheid gaat aantasten’, zegt directeur Lotte de Bruijn van NLdigital.
7 mrt 2024
Leren differentiëren en leerlingen tegelijkertijd een leuke tijd geven
Een interview over de ambities van het 4TU.VO Platform – het gezamenlijke onderwijsplatform van de 4 TU’s
5 mrt 2024
Interdisciplinair onderzoek staat centraal bij de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR)
De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) is formeel opgericht in april 2023. Wieke Pot, lid van de 4TU.Resilience Engineering community, is een van de tien raadsleden.
4 mrt 2024
De toekomst die de toekomst maakt
SBS6 dook in de wereld in van de technische innovaties waar de studententeams van de vier technische universiteiten aan werken en hoe ze hierin samen werken met het bedrijfsleven. In totaal werken binnen de studententeams honderden studenten aan het verbeteren van de wereld. De toekomst, die de toekomst maakt aan het woord in twee afleveringen!
15 feb 2024
The international classroom: goed voor studenten en onze kenniseconomie
Op 8 maart zal Arthur Mol – na negen jaar – zijn rol van rector magnificus en vice-voorzitter bij Wageningen University & Research (WUR) overdragen aan hoogleraar Milieusysteemanalyse Carolien Kroeze. Mol keert weer terug naar de wetenschap en krijgt een persoonlijke leerstoel in de milieuwetenschappen. Behalve als rector neemt Mol ook afscheid als voorzitter van 4TU.Onderzoek; het consortium waarin hij samen met de rectoren van de andere drie TU’s actief was om onderzoeksamenwerkingen te stimuleren.
16 jan 2024
INTERVIEW | Erik van der Vleuten en Jan Korsten over de ambities van het nieuwe 4TU.History of Technology centre
De 4TU.Federatie heeft er per januari 2024 een nieuw centre bij: 4TU.History of Technology. Het centre wil een nieuwe impuls geven aan het vakgebied techniekgeschiedenis. 4TU sprak de wetenschappelijk directeur Erik van der Vleuten en managing director Jan Korsten over hun plannen en drijfveren. ‘’Een historisch besef van techniek en de rol die ingenieurs daarin de afgelopen eeuwen hebben gespeeld, is belangrijk en helpt ons bij het denken over oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen waar we nu en in de toekomst mee te maken krijgen.’’ 
16 jan 2024
Start 4TU centre History of Technology
Per januari 2024 bundelen de vier technische universiteiten hun kennis en expertise op het vakgebied techniekgeschiedenis in het 4TU centre History of Technology. Het nieuwe centre wil studenten, ingenieurs en het bredere publiek een historisch besef geven van de rol die techniek en ingenieurs speelden in de maatschappelijke transities van de afgelopen twee eeuwen, en werkmethoden ontwikkelen waarin wordt gereflecteerd op de samenhang tussen verleden-heden-toekomst en op handelingsopties die dat biedt voor de huidige en toekomstige uitdagingen.
14 dec 2023
Lancering Cardiovascular Technology Research Agenda
4TU.Health en de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) hebben de Cardiovascular (Biomedical) Technology Research Agenda gepubliceerd. Dit is een belangrijke stap naar een toekomstbestendige cardiovasculaire gezondheidszorg in Nederland. De agenda bevat een strategische routekaart om met behulp van innovatieve technologie de uitdagingen op het gebied van cardiovasculaire gezondheid en zorg aan te pakken.
4 dec 2023
INTERVIEW | 4TU winnaars Onderwijsprijs 2023
Het afgelopen jaar werden er zowel landelijk als per universiteit verkiezingen georganiseerd voor de beste docent van het jaar. 4TU interviewde de winnaars van de Onderwijsprijs en was benieuwd waarom studenten zo enthousiast over hen zijn en hoe zij de toekomst van het ingenieursonderwijs zien.