Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Spinoza's in Delft en Wageningen

vrijdag, 15 juni 2018
Maar liefst twee Spinozapremies zijn toegekend aan wetenschappers van de vier technische universiteiten.

Vandaag maakte NWO-voorzitter Stan Gielen bekend dat o.a. prof. dr. Marileen Dogterom en prof. dr. John van der Oost de NWO-Spinozapremie ontvangen. De Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Prof. dr. Marileen Dogterom is een van de belangrijkste gezichten van de biofysica in Nederland. Ze verwierf wereldfaam met haar experimentele onderzoek naar het krachtenspel in het cytoskelet. Als eerste wist Dogterom de krachten te meten die de microscopisch kleine buisjes van het cytoskelet uitoefenen tijdens celdeling. Marileen Dogterom is onder meer hoogleraar bionanoscience aan de TU Delft en de drijvende kracht achter het nationale consortium BaSyc (Building a Synthetic Cell).

Prof. dr. John van der Oost, hoogleraar microbiologie aan Wageningen University & Research, is een van de grondleggers van de baanbrekende CRISPR-Cas-techniek; hiermee kunnen wetenschappers heel gericht genen verwijderen, toevoegen of veranderen. Van der Oost ontdekte hoe het CRISPR-Cas-systeem bijdraagt aan de bacteriële afweer tegen virussen.  Experts omschrijven CRISPR-Cas als een van de grootste revoluties in de levenswetenschappen, de onderzoeksgroep van Van der Oost heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. Sinds 1995 reikt NWO de Spinozapremie jaarlijks uit aan maximaal vier wetenschappers die tot de internationale top van hun vakgebied behoren.
De 4TU.Federatie feliciteert de laureaten van harte met hun prestatie!  

Beeld: Ivo de Bruijn
Bron: www.nwo.nl