Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Plantenna - Luisteren naar planten

woensdag, 12 augustus 2020

Een van de innovatieve activiteiten binnen het 4 TU Plantenna-programma is het project waarin onderzoekers met een speciale microfoon luisteren naar de signalen van planten.

Planten blijken met ons te ‘praten’. Als de plant erg droog is, geeft deze geluidsgolven af die informatie bevatten over de conditie van de plant. Door deze geluidsgolven te analyseren, zijn de onderzoekers in staat eigenschappen van de plant te extraheren die voorheen alleen verkregen konden worden door de plant kapot te maken.

Deze nieuwe meetmethode biedt nieuwe manieren om de ontwikkeling van planten te bestuderen en te beheersen om zodoende de groei en veredeling van gewassen, bloemen en fruit te verbeteren.

De proof-of-concept resultaten zijn veelbelovend. De volgende stap voor dit innovatieve idee, is het testen van deze meetmethode op verschillende plantensoorten. Lees meer 

Plantenna – Internet of Plants

In Plantenna, één van de onderzoeksprogramma's onder de 4TU-paraplu 'High Tech for a Sustainable Future', worden met sensoren uitgeruste planten gekoppeld in netwerken, een ‘internet of plants’. De verzamelde waarnemingen worden gebruikt voor klimaat- en weermonitoring, en om de gewasopbrengsten te verhogen. Lees verder over dit consortium dat bestaat uit wetenschappers van de vier TU's en wordt geleid door hoogleraar Peter Steeneken.

Over het programma is ook een korte animatie gemaakt.