Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Sandra Nienhuis nieuwe coördinator bij 4TU

donderdag, 13 april 2023

Per 1 april is Sandra Nienhuis begonnen als coördinator bij de 4TU.Federatie. Zij assisteert secretaris Marjolein Dohmen-Janssen en is de opvolger van Linda Baljeu (beleidsadviseur; Convergence Alliance). Wij spraken Sandra op de campus in Delft; tijdens haar kennismakingsronde langs de vier technische universiteiten.

Sandra jou is de universiteitswereld niet onbekend, als ik naar je LinkedIn profiel kijk. Hoe kwam je er terecht?

De liefde bracht mij naar Enschede en daarmee naar de Universiteit Twente. De periode ervoor was ik secretaresse bij notariskantoren en een deurwaarderkantoor in het noorden en midden van het land. Na de wereld van het recht en de aktes was ik toe aan iets nieuws. De campus van de Universiteit Twente prikkelde mijn nieuwsgierigheid en daar bleek net een vacature te zijn op het toenmalige beleidsbureau. Mij viel er de andere manier van denken op, mensen bekijken hoe ze op een constructieve manier doelen met elkaar kunnen bereiken. Een hele fijne atmosfeer om in te werken!

En ik zie dat je daar best lang hebt gezeten

Ja dat klopt. Na een tijdje als secretaresse voor de voorzitter van het College van Bestuur te hebben gewerkt, ben ik overgestapt naar de Student Union. Daar heb ik uiteindelijk twintig jaar gezeten, de laatste jaren als manager Bedrijfsvoering.

Wat doet de Student Union?

De Student Union is er voor studenten en wordt door de studenten zelf bestuurd. Ze nemen het perspectief van studenten mee op beleidszaken maar faciliteren hen ook met diensten om naast hun studie aan persoonlijke ontwikkeling te werken onder het motto: to empower students ‘to achieve more than a degree’.

Het College van Bestuur van Twente heeft besloten om een aantal beleidspunten aan de Student Union over te dragen, en dat is qua aanpakmodel wel uniek. Dit model zie je behalve in Twente, verder ook in Scandinavië en Engeland.

Terug naar het heden. Wat ga je voor de vier TU’s doen, waarvoor kunnen we je bereiken?

De meeste tijd ga ik besteden aan het voorbereiden van de vergaderingen binnen het 4TU verband en het uitzetten van acties die daaruit voortkomen.  Er zijn best veel vergaderingen, uiteenlopend van vergaderingen van het Dagelijks – en Algemeen Bestuur van 4TU tot vergaderingen van 4TU.Onderzoek of 4TU.Onderwijs.

Ik ben het eerste aanspreekpunt voor 4TU, dus ik zou zeggen ‘vuur je vragen op mij af, en ik help je en zo niet verwijs ik je door naar het juiste onderdeel’

Je hebt de eerste week erop zitten, wat valt je op?

Het is een heel inspirerende omgeving waar ik vanuit de vele samenwerkingsverbanden die er lopen met veel verschillende mensen en organisaties te maken zal hebben. Ik heb het idee dat de mensen- en proceskennis die ik in alle eerdere banen heb opgebouwd, hier goed van pas komt. In deze eerste dagen heb ik al een bijeenkomst van het Sectorplan Onderwijs Bètatechniek kunnen bijwonen, en de campus van de UT en TU/e bezocht voor een kennismaking. Vandaag ben ik bij de TU Delft, en volgende week staat nog de WUR op het programma. Overal ervaar ik een warm ontvangst.   

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik maak heel graag mijn eigen kleding. Dat heb ik van huis uit al meegekregen. Het is heel fijn om iets met je handen te doen, als je de hele dag met je hoofd bezig bent geweest. Er komt creativiteit bij kijken die je ook heel goed kunt gebruiken in je werk. In mijn vorige banen heb ik geleerd dat het goed is vijf opties klaar te hebben staan, die je kunt inzetten afhankelijk van wat de situatie of de mensen op dat moment vragen. Ik denk dat die denkwijze ook goed van pas gaat komen in de omgeving van de vier TU’s waar samenwerken voorop staat.

Tot slot is er nog iets dat je kwijt wilt?

Ja zeker! Dat ondanks dat de standplaats van de secretaris en de projectcoördinator momenteel Twente is, we er voor alle vier de TU’s zijn. We zoeken de verbinding met alle onderzoekers en medewerkers, met andere woorden, we staan midden in de vier TU’s!


Korte Bio

Sandra Nienhuis studeerde in Groningen waar ze een secretariële opleiding en ‘Diëtiek en voeding’ deed. Na een periode waarin zij diverse secretariële- en administratieve functies bij notariskantoren en een deurwaarderskantoor in het noorden en midden van het land bekleedde, kwam zij bij de Universiteit Twente terecht waar zij begon als secretaresse bij het Beleidsbureau en College van Bestuur, en de laatste jaren vanuit verschillende functies een bijdrage aan de Student Union leverde.