Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Podcast #4 | Het ondernemerschap van TNO

donderdag, 9 september 2021
“Het Europese investeringsklimaat voor start-ups moet verbeteren’”
Hans Boumans
Director Technology Transfer bij TNO

De combinatie van wetenschap en ondernemerschap leidt tot veelbelovende innovaties binnen technische universiteiten en TNO. Maar waarom is het zo belangrijk? Daarover gaat deze vierde podcast waarin Hans Boumans, Director Technology Transfer bij TNO, aan het woord komt.

Tekst: Linda Bak, Innovation Origins

“Een goed investeringsklimaat voor spin-offs en start-ups is een heel belangrijke factor om op wereldniveau mee te kunnen draaien”, stelt Hans Boumans, Director Technology Transfer bij TNO. Hij vindt dat daar de komende jaren meer aandacht voor moet komen. “De cijfers laten zien dat de achterstand van Europa ten opzichte van Amerika en Azië alleen maar groter wordt”, stelt Boumans. “Nu ontstaan er nieuwe technologieën bij universiteiten en TNO. Die krijgen via de Nederlandse overheid de eerste financieringen om verder te ontwikkelen. Als dat gebeurd is, komt er een groter investeerder uit Amerika of China”, gaat hij verder. “Die wil dan ook dat het bedrijf daar naartoe verhuist. Maar je wil juist dat bedrijven in Europa blijven en hier groeien.”


We zijn volgens Boumans al wel op de goede weg in Nederland. “We maken vaak de vergelijking met Sillicon Valley en Israël, daar zijn hele grote investeringsfondsen voor start-ups.” In Nederland is dat anders, “maar tien jaar geleden hadden we nog helemaal geen venture capital fondsen.” Dat is nu wel het geval. “We zien dat er meer ervaring ontstaat en dat fondsen groeien, maar we moeten er wel aan blijven werken om een grote rol te kunnen gaan spelen op het wereldtoneel.”

Linda Bak (Innovation Origins) en Hans Boumans (TNO)

Maatschappelijke uitdagingen

TNO houdt zich sinds ongeveer vijf jaar actief bezig met het in de markt zetten van innovaties. “Als we een nieuwe technologie of innovatie niet kunnen toepassen via een bestaand bedrijf of een bestaande markt, dan gaan we kijken of we er zelf een bedrijf omheen kunnen bouwen”, legt Boumans uit. Het gaat om innovaties die een oplossing kunnen zijn voor maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering. “Het onderzoek wat we doen is daarop gericht en daarmee ook de spin-offs die uit TNO voortkomen.” 

Luister de hele podcast waarin Hans Boumans meer vertelt over het ondernemerschap binnen TNO. Zie voor de kanalen het kader hierboven. De podcast is onderdeel van de serie ''De spin-off van de spin-off''.


De spin-off van de spin-off

In een serie van vier podcasts komen valorisatiedirecteuren en business developers van de Technische Universiteiten en TNO aan het woord over het ondernemerschap van universiteiten. De podcasts zijn de afsluiting van de serie ‘De spin-off van de spin-off’ waarin de afgelopen maanden de meest bijzondere en succesvolle spin-offs van de vier technische universiteit in Nederland aan bod kwamen. De serie is een initiatief van de 4TU.Federatie en Innovation Origins. Hier vind je alle eerder verschenen artikelen.

 Headerfoto: Bart van Overbeeke