Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems van start

donderdag, 25 november 2021

Hoe zien robots eruit die op de boerderij van de toekomst werken? En hoe kunnen we met slimme ecoducten meer wildbewegingen mogelijk maken? Antwoorden op deze vragen komen hopelijk van deelnemers aan de nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems van Wageningen University & Research (WUR). Een studie die studenten na hun master kunnen doen, specifiek gericht op ontwerpen voor een duurzame toekomst.

De opleiding wordt ondergebracht bij de 4TU.School for Technological Design van het Stan Ackermans Instituut (SAI). Met deze opleiding wordt het SAI-aanbod uitgebreid en kunnen PDEng-studenten van de andere 4TU opleidingen straks ook gebruik maken van het WUR curriculum.

Nieuwe kansen

De vraag naar getrainde ontwerpers zal in de nabije toekomst toenemen volgens Wageningse experts. Neem universitair docent Marjolein Derks. Zij voorziet dat de nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems een belangrijke schakel gaat vormen tussen het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis en de toepassing van die kennis in de praktijk.

Met het opstarten van deze ontwerpopleiding volgt WUR de andere technische universiteiten waar de opleiding al een tijdje beschikbaar is. Daar is het enthousiasme over de opleiding groot, omdat het mogelijkheden geeft aan mensen die na hun master zich meer praktisch willen verdiepen. Ook het bedrijfsleven is enthousiast over deze ontwikkeling, blijkt uit gesprekken die universitair docent Marjolein Derks voerde met ondernemers.

Zij gaven al heel snel aan dat ontwerpers in het bedrijfsleven nu al gewild zijn, maar in de toekomst nog meer in trek zullen zijn. “Dat komt onder meer doordat we aan de vooravond staan van belangrijke transities in de landbouw, onze omgang met natuur, woningbouw en bodemgebruik. De kennis wordt al wel ontwikkeld, maar de praktijk is weerbarstig: wat werkt in een proefopstelling werkt niet ook automatisch in de buitenwereld. Deze opleiding is echt bedoeld om de brug te slaan; om de kennis die in de wetenschap wordt opgedaan te vertalen naar een ‘proof of principle’ dat werkt in de praktijk”.

Behoefte van masterstudenten

Naast de vraag vanuit het bedrijfsleven speelt ook de wens bij masterstudenten een rol bij het opzetten van de nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems. Marjolein Derks merkt dat masterstudenten van bijvoorbeeld Biosystems Engineering veel interesse hebben in de ontwikkeling van technologieën en systemen die straks helpen transities vorm te geven. Dat varieert van puur technische oplossingen als robots tot ecologische systemen als een voedselbos.

“Het gebruik van drones in de landbouw spreekt enorm tot de verbeelding, maar de toepassing in het veld, waar weersomstandigheden makkelijk roet in het eten kunnen gooien, is nog lastig. Onze studenten willen meedenken en -bouwen.”

Eerste lichting

De nieuwe opleiding start begin 2022. Masterstudenten met interesse kunnen een kijkje nemen op www.wur.eu/engd.