Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6Ā  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Sensoren die meten hoe planten op droogte reageren

maandag, 26 september 2022

Plantenna team aan het werk in tomatenkas Bleiswijk

Afgelopen zomer hebben onderzoekers van 4TU Plantenna diverse sensoren getest die in detail de droogte-stress van planten kunnen meten. Het doel is dat de sensoren al in een vroeg stadium kunnen opsporen wanneer planten kritische stress ervaren maar ook in hoeverre ze na een droogteperiode kunnen herstellen. Het uiteindelijk doel is de nieuwe sensoren in te zetten voor een ā€˜stress-alertā€™ systeem, dat boeren en teelers zal helpen hun gewassen beter te sturen tijdens stress-omstandigheden zoals een hittegolf of toekomstige waterschaarste.

In de tomatenkas van Delphy zijn verschillende typen sensor innovaties toegepast, waaronder ultrasound microfoons, ā€˜Distributed Temperature Sensing gordijnenā€™, micro-radars en een stomatoscoop. Aanvullende metingen zoals bodemvochtsensoren, sapstroommeters en bladthermometers dienen als referentie om vast te stellen op welke momenten de planten niet meer voldoende water opnemen.Ā De droogte-experimenten maar ook de hittegolf die het land trof in augustus hebben veel interessante data opgeleverd voor het onderzoek.

4TU.Plantenna is een van de programmaā€™s van het 4TU samenwerkingsprogramma High Tech for a Sustainable Future waarmee de 4TU.Federatie een impuls geeft aan onderzoek en onderwijs naar technologieĆ«n die bijdragen aan een duurzame toekomst.