Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Netherlands Academy of Engineering benoemt 62 topexperts

donderdag, 2 november 2023

Techniek als cruciale motor voor duurzame maatschappelijke verandering

De Netherlands Academy of Engineering gaat van start en heeft 62 topexperts benoemd tot Fellow. Deze experts, afkomstig uit de technologische wetenschappen, toegepast onderzoek en innovatie, zullen zich actief inzetten voor de missie van NAE. Zij delen de overtuiging dat op engineering gebaseerde innovatie de sleutel is tot het ontwikkelen en toepassen van oplossingen voor de urgente maatschappelijke uitdagingen.

De 4TU.Federatie heeft samen met de ministeries van OCW en EZK de oprichting mogelijk gemaakt. Maak kennis met de diverse expertises van de 62 fellows.

De missie van de NAE

Technologische ontwikkelingen, van elektriciteit tot kunstmatige intelligentie, hebben de wereld ingrijpend veranderd. Het verstandig inzetten van technologie is cruciaal voor het realiseren van innovaties die nodig zijn voor een duurzame ontwikkeling van onze samenleving met een brede toegang tot goede gezondheidszorg, voeding, energie, water en huisvesting. Dit vormt de basis voor de missie van de Netherlands Academy of Engineering. Lees meer over de missie van NAE.

Netwerk van engineers

Vele andere landen gingen Nederland al voor in het oprichten van hun eigen nationale Academies of Engineering, zoals de Royal Swedish Academy of Engineering Sciences (IVA) en de Duitse National Academy of Science and Engineering (Acatech). NAE is lid van de European Council of Academies of Applied Sciences, Technologies and Engineering en de International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences. Hierdoor kan NAE Nederland vertegenwoordigen in internationaal verband en buitenlandse inzichten naar de Nederlandse situatie vertalen.

Inzet en expertises van de Fellows

Onder de fellows van NAE bevinden zich experts uit kennisinstellingen, bedrijven en startende ondernemingen. Ze zijn actief in verschillende sectoren, waaronder High Tech Systemen en Materialen, ICT, Gezondheidszorg, Energie, Waterbeheer en Voedsel. Van het totaal aantal benoemde Fellows is 36 procent vrouw. De fellows gaan hun kennis en vaardigheden delen via het NAE-forum, vertalen inzichten naar praktische adviezen en werken aan het wegnemen van obstakels en het stimuleren van concrete innovatie-initiatieven. NAE kiest vanaf 2024 jaarlijks tien nieuwe Fellows.

Zie hier het overzicht van de NAE-Fellows.

Benoeming NAE leden

Op maandag 13 november vindt de feestelijke inauguratie van de 62 fellows plaats in De Nieuwe Kerk in Den Haag. Daarbij zullen naast de demissionair Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en Klimaat ook de 4TU.Federatie toespraken houden. Zij maakten de oprichting mogelijk. Zie voor het hele programma en aanmelding: link naar programma.