Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuwe generatie ontwerpers binnen de gezondheidszorg

dinsdag, 3 september 2013
Klinische Informatica en Healthcare Systems Design belonen in het najaar van 2013 een nieuwe generatie afgestudeerden met een diploma, een Professional Doctorate in Engineering (PDEng).

Spannende ontwikkelingen volgen elkaar momenteel snel op als we het hebben over onderwijs binnen de gezondheidszorg. De twee jongste medisch technologische ontwerpersopleidingen van 3TU.School voor Technologisch Design, Stan Ackermans Instituut, Klinische Informatica en Healthcare Systems Design, belonen binnenkort een nieuwe generatie afgestudeerden met een diploma, een Professional Doctorate in Engineering (PDEng). Hiermee komt een nieuw getalenteerd type technologisch ontwerper beschikbaar binnen de gezondheidszorg.

Klinische Informatica (CI)

De technologische ontwerpersopleiding Klinische Informatica, gevestigd aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en specifiek gericht op het ontwerpen van informatiesystemen binnen de gezondheidszorg, organiseert een bijzonder evenement op 20 september 2013. Tijdens deze diploma-uitreiking neemt de opleiding afscheid van haar tweede groep van afgestudeerden, die dan hun diploma ontvangen. Tijdens het evenement ontvangen ook afgestudeerden van andere medische opleidingen hun diploma en zijn gastsprekers, zoals interventieradioloog dr. Danyel van den Heuvel van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, uitgenodigd om een lezing te geven over hun specialisme binnen de medische sector.

"De klinisch informaticus kan het gehele traject aan: van het komen tot een goede specificatie met alle betrokkenen tot en met de implementatie (en nazorg) van een systeem"

‘Met de nieuwe trainees die in oktober zullen starten zijn er dit jaar in totaal 24 trainees in opleiding', zegt prof.dr.ir. Ward Cottaar, wetenschappelijk directeur van de opleiding Klinische Informatica . 'We constateren vanuit de gezondheidszorg een specifieke vraag naar klinische informatici, ontwerpers die een brug kunnen slaan tussen de klinische praktijk, de bedrijfskundige processen en de ICT . De klinisch informaticus kan het gehele traject aan: van het komen tot een goede specificatie met alle betrokkenen tot en met de implementatie (en nazorg) van een systeem. Dat maakt van hem of haar een allround ontwerper.’

Healthcare Systems Design

Klinische Informatica is niet de enige opleiding die haar afgestudeerden uitstuurt naar de Gezondheidssector eind van dit jaar. Ook de opleiding Healthcare Systems Design (track van Information and Communication Technology), eveneens gevestigd aan de TU/e, neemt afscheid van haar eerste afgestudeerde PDEng kandidaten in december. Healthcare Systems Design richt zich op gezondheids- en welzijnstechnologie, alsmede Elektrotechniek en ICT-ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. De belangrijkste doelstelling van de opleidingstrack: een nieuwe generatie van technologische ontwerpers introduceren binnen de gezondheidszorg, ontwerpers die beschikken over diepgaande kennis van de technische aspecten, alsmede van de eisen die gebruikers binnen de gezondheidszorg stellen.

'Wij zijn erg trots op deze eerste mijlpaal', zegt dr. Marion Matters, programmacoördinator van de opleidingstrack Healthcare Systems Design. ‘Bovendien, het programma begint nu werkelijk op gang te komen. Aankomend semester starten zeven nieuwe trainees, afkomstig uit landen zoals Italië, Servië, Peru, China en natuurlijk Nederland.’

"Deze nauwe samenwerking tussen het bedrijf, de opleiding en de onderzoeksgroepen van de TU/e is een nieuwe wijze van kennisvalorisatie ."

'De engineering projecten binnen deze opleidingen bieden de bedrijven waarmee wij samenwerken een nieuwe en innovatieve aanpak en stellen een prototype beschikbaar aan het einde van het project. Deze nauwe samenwerking tussen het bedrijf, de opleiding en de onderzoeksgroepen van de TU/e is een nieuwe wijze van kennisvalorisatie. Wij zijn dan ook voortdurend op zoek naar industriële partners die werkzaam zijn binnen de gezondheidszorg en die met ons willen samenwerken', aldus Matters.