Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Innovatiecompetitie studenten

vrijdag, 18 oktober 2019
Op 7 november vindt in Den Haag de finale plaats van een unieke innovatiecompetitie tussen de vier Nederlandse TU’s. Dit voorjaar organiseerden de vier technische universiteiten al hun eigen voorrondes.

Op 7 november vindt in Den Haag de finale plaats van een unieke innovatiecompetitie tussen de vier Nederlandse TU’s. Dit voorjaar organiseerden de vier technische universiteiten al hun eigen voorrondes. Maar liefst 800 studenten, 80 teams per TU, presenteerden baanbrekende innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Er zijn nu nog 16 finalisten over.

De studenten hebben op de dag van de challenge tijd vrij weten te maken voor minister-president Mark Rutte. In het torentje ontvangt de premier een aantal finalisten en neemt hij hun ideeën in ontvangst. De winnaar van de challenge gaat mee met de Nederlandse handelsmissie naar de World Expo in Dubai.

Zeewier in plaats van biefstuk
De jonge toptalenten presenteren hun innovatieve technologieën aan een onafhankelijke jury. Zo heeft Sven Arends, student aan de TU Eindhoven en oprichter van SpaceSea, dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Arends en zijn teamleden ontwikkelden een tool om op afstand zeewierboerderijen te monitoren. Daardoor worden de kosten verlaagd en komt grootschalige zeewierteelt steeds dichterbij. Arends: “In 2050 is volgens de Wereldbank tussen de 50 en 70 procent meer voedsel nodig. Zeewier kan hierin bijdragen als een betrouwbare en betaalbare bron van voeding. Daarbij legt zeewier van nature veel koolstof vast, wat de uitstoot van broeikasgassen terugdringt. Dit is het centrale doel van het kabinet zoals beschreven staat in het Klimaatakkoord. We zijn erg blij dat we tijdens de finale in Den Haag kunnen laten zien dat onze tool een directe bijdrage kan leveren aan het klimaat- en voedselproblematiek.”
Sven en zijn medestudenten werkten na de voorrondes op de vier TU’s maandenlang aan hun idee of prototype. Alle kandidaten hebben hun innovaties verbeterd met hulp van coaches van bedrijven die vooruitstrevend zijn in hun vakgebied.  

‘Voorop blijven lopen qua innovatie’
Victor van der Chijs, voorzitter van de 4TU.Federatie, benadrukt het belang van de challenge. “We willen in Nederland voorop blijven lopen op het vlak van innovatie en technologische ontwikkeling. Het is essentieel om te blijven investeren in jong talent en de innovaties die zij bedenken. Het maatschappelijke belang daarvan is enorm. Bovendien staan bedrijven te springen om in contact te komen met jonge talenten die de toekomst vormgeven en goed kunnen samenwerken. Ook daarom is een challenge als deze interessant.”

Samenwerking technische universiteiten
De Dutch 4TU Impact Challenge is onderdeel van de algemene samenwerking tussen de vier Nederlandse technische universiteiten. Zij bundelen de krachten om kennis en creativiteit in de technologiesector optimaal te benutten. Dit doen zij op het gebied van onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie. De studenten brengen de opgedane kennis terug naar de maatschappij in de vorm van startups en studententeams. Hun producten en diensten dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Hieronder alle winnaars van een wild card voor de finale op een rij:
Eindhoven: Pressure Sensitive Keybords, Team Red, SpaceSea, Team CORE
Delft:  Quantum Energy, Glimp, Reefy, Rock-n-Roo
Twente: Online Eye Measurement, ECsensAccellent Resonant Accelerometers, Oswald labs
Wageningen: InsectImpact (Insect Brownie Baking Kit), ALFI, INKA SPREAD, Morama: a lost crop from Africa

Meer info
https://4tuimpactchallenge.nl/

Foto: Bart Overbeeke