Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuwe werkgroep op ethische uitdagingen COVID-19 crisis

woensdag, 10 juni 2020
Het Delft Design for Values Instituut en 4TU.Ethics willen een 4TU-breed antwoord geven op de ethische uitdagingen van de COVID-19 pandemie.

Het Delft Design for Values Instituut en het 4TU Centre for Ethics and Technology (4TU.Ethics)Ā willen een 4TU-breed antwoord geven op de ethische uitdagingen van de COVID-19 pandemie. Dat doen zij in een nieuwe werkgroep die zich bezighoudt met de impact van de crisis op het ontwerp van nieuwe opkomende technologieĆ«n.

4TU.Ethics & COVID-19

De COVID-19-crisis veroorzaakt een ongekende verstoring van het openbare leven en ieders privƩ-leven. De crisis heeft niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid, maar heeft in de nabije toekomst ook effect op de handel, de industrie, het onderwijs, ons werk en onze vrije tijd. Deze veranderingen zorgen op de korte termijn voor veel ethische uitdagingen. De manier waarop we op deze uitdagingen reageren, kan leiden tot blijvende veranderingen van onze normen en ethische beslissingen.

Al meer dan tien jaar beschikt het 4TU Centre for Ethics and Technology over toonaangevende expertise op de ethische uitdagingen waarover we nu ons hoofd moeten buigen. Samen met Delft Design for Values wil het een blijvende bijdrage leveren aan de manier waarop we reageren op de ethische vraagstukken van de COVID-19 pandemie, maar ook op toekomstige rampen.

Technologische uitdagingen

COVID-19 daagt ons uit om tal van ethische kwesties opnieuw te bekijken. De crisis zet ons aan het denken over ons huidige begrip van waardenconflicten, transparantie, paternalisme, risicobeheer, online privacy, verantwoordelijkheid van burgers, massasurveillance, noodbestuur, digitaal welzijn en benaderingen van de volksgezondheid. Ā 

Nieuwe technologieƫn hebben de potentie om de uitdagingen die Corona met zich meebrengt, op te lossen. Data-gedreven technologieƫn bieden bijvoorbeeld manieren om epidemieƫn te voorspellen en te monitoren. En er worden diagnostische instrumenten en apps ontwikkeld om patiƫnten effectiever te kunnen beoordelen en om de prognose te ondersteunen. Moderne productieprocessen zoals 3D-printing en nanotechnologie kunnen mogelijk helpen voor de bestrijding van infecties. Andere opkomende technologieƫn zoals kunstmatige intelligentie en machine learning brengen een revolutie teweeg in de gevestigde medische disciplines zoals virologie en epidemiologie.

Al deze technologische reacties op de crisis hebben ethische consequenties die op korte termijn moeten worden benoemd. De gezamenlijke inspanningen van de werkgroep en die van onze onderzoekspartners zijn erop gericht om hieraan bij te dragen.

Belangrijke themaā€™s

https://www.delftdesignforvalues.nl/covid-19/key-themes/

Uitgelichte onderzoekers

https://www.delftdesignforvalues.nl/covid-19/featured-researchers/

Meedoen?

Wordt lid van de werkgroep, of neem contact met ons op:
https://www.delftdesignforvalues.nl/covid-19/contact-workgroup/

4TU.Ethics COVID-19 podcast
We staan open voor suggesties voor de komende 4TU.Ethics COVID-19 podcast. Wat wil je horen? Wie wil je spreken, van 4TU.Ethics of daarbuiten? Stel je onderwerpen voor en deel je gedachten op https://padlet.com/ssteinert5/jkyj0gsmck4rdufg

Volg de activiteiten van de werkgroep:

https://twitter.com/4TUethics
https://twitter.com/DDFV_TUDelft