Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Hable TU/e wint 4TU Impact Challenge met smartphone voor blinden

woensdag, 1 december 2021

TU/e-start-up Hable wint de derde editie van de 4TU Impact Challenge, een prijs voor het beste idee van studenten van de vier technische universiteiten.

Kijk de finale hier terug. 

De finale van de 4TU Impact Challenge vond plaats aan de vooravond van Slush 2021, het grootste techevent van Europa. Hable, een start-up van de TU Eindhoven werd door de vakjury als winnaar gekozen. Het bedrijf ontwikkelt een apparaat waarmee blinde en slechtziende mensen hun smartphone kunnen bedienen door middel van brailleschrift.

Freek van Welsenis (links) en Ayushman Talwar van Hable

“Op deze manier kunnen zij toch verbonden blijven met de mensen om hen heen”, zegt Ayushman Talwar, mede-oprichter van Hable. De jury vond de ondernemers van Hable bijzonder omdat zij heel goed contact hebben met de gebruikers en klanten. Daardoor sluit hun product naadloos aan bij de behoeften van hun gebruikers.

In de 4TU Impact Challenge nemen de beste studenten van de vier Nederlandse technische universiteiten het tegen elkaar op. Elke universiteit heeft in het voorjaar al een eigen voorronde gehouden. Daaruit werden twee studententeams per universiteit gekozen. Zij pitchten hun idee tijdens het landelijke evenement dat dit jaar plaatsvond in Helsinki tijdens Slush Festival.

Van noodoplossing naar start-up

De oprichters van Hable zijn erg gemotiveerd om blinde en slechtziende mensen in heel Europa te helpen met hun apparaat. Ayuahman Talwar ontwikkelde het eerste prototype van de Hable One, zoals het product heet, voor zijn blinde opa. Hij had destijds nooit verwacht dat het uit zou groeien tot een volwaardige start-up, vertelde hij eerder.

De Hable One is een los apparaatje dat gekoppeld is aan de smartphone. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.

Veelbelovende innovaties

De komende dagen zijn de acht finalisten van de 4TU Impact Challenge nog te vinden in Finland. Zij gaan tijdens Slush in gesprek met andere ondernemers en potentiële investeerders om hun beginnende bedrijf verder te brengen. “Daar kijken we enorm naar uit”, zegt Freek van Welsenis van Hable nadat hij de bokaal in ontvangst mocht nemen.

De NL Lounge op Slush 2021. Startups van de Nederlandse TU’s op zoek naar een stukje van de grootste venture capital verzameling ter wereld

Alle finalisten werken aan uiteenlopende, maar stuk voor stuk veelbelovende innovaties, van deeptech tot handige online tools. Zo werkt Coapath van de TU Delft aan een nieuwe test om gewassen, zoals aardappelen, snel en betaalbaar te testen op virussen en parasieten. Terwijl InsectSense van de WUR het sterke reukvermogen van bijen in wil inzetten om virussen zoals COVID-19 te herkennen.

De Impact Challenge is een voorbeeld in de categorie van kennisvalorisatie. De studenten brengen de opgedane kennis terug naar de maatschappij in de vorm van start-ups en studententeams. Hun producten en diensten dragen bij aan een duurzamere toekomst.

Bron: Innovation Origins

Beelden: Jape.Photography

Dutch 4TU Impact Challenge

De missie van de Dutch 4TU Impact Challenge is om de knapste koppen van de 4 technische universiteiten in Nederland een platform te bieden voor ondernemerschap. Tijdens de voorrondes die op de afzonderlijke universiteiten werden gehouden, werden per universiteit de twee beste studententeams geselecteerd. Zij kregen hulp van een breed partnernetwerk bij het overwinnen van de eerste hindernissen op de weg van ondernemers. Op 30 november 2021 presenteerden de acht teams hun ideeën op het Slush Festival in Helsinki. 

Meer artikelen

Eindhovense startup wint 4TU Challenge

Hable wint 4TU Impact Challenge met brailletoetsenbord voor smartphones

Twentse startups op Slush in Helsinki