Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

TU Delft en de WUR winnen 4TU Impact Challenge

donderdag, 19 november 2020
ZED van de TU Delft gaat naar de World Expo 2021 in Dubai.

Team ZED heeft de Dutch 4TU Impact Challenge gewonnen. De start-up van de TU Delft ontwikkelt een B2B IoT solutions provider, die ervoor zorgt dat bedrijven gebruik kunnen maken van draadloze ‘batterijloze’ apparaten. Daarnaast heeft Reshore van Wageningen University & Research de publieksprijs gewonnen. Zij ontwerpen drijvende golfbrekers die de huidige grauwe golfbrekers kunnen vervangen door bloeiende ecosystemen.

Dit jaar wordt voor de tweede keer deze gezamenlijke innovatie competitie georganiseerd vanuit de vier technische universiteiten in Nederland. In de challenge kunnen studenten hun baanbrekende oplossingen voor maatschappelijke problemen presenteren. De winnaar van deze editie zal op handelsmissie gaan naar de World Expo in Dubai in 2021, samen met vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse zaken en een aantal bedrijven. 

De technische universiteiten in Eindhoven, Delft, Twente en Wageningen hebben hun eigen voorrondes georganiseerd in de afgelopen maanden. Uiteindelijk, hebben acht finalisten aan de Dutch 4TU Impact Challenge deelgenomen.

“Het is geweldig, we kijken er erg naar uit om onze innovatie aan de wereld te laten zien!”
Team ZED

Team ZED - wat staat voor Zero Energy Development- van de TU Delft Impact Contest is de winnaar van de Dutch 4TU Impact Challenge 2020. Zij ontwikkelen batterijloze applicaties voor een breed spectrum aan bedrijven. Hiermee worden de 35 miljoen batterijen die momenteel in gebruik zijn beperkt. Zo dragen ze bij aan zowel duurzaamheid, als arbeidsomstandigheden. “Het is geweldig, we kijken er erg naar uit om onze innovatie aan de wereld te laten zien!” aldus team ZED. Zij zijn nu echt klaar voor de volgende stap op weg naar de World Expo in Dubai volgend jaar, waar zij Nederland zullen vertegenwoordigen.

Daarnaast heeft het publiek haar stem uitgebracht voor de publieksprijs, die toegewezen is aan Reshore van de WUR Student Challenges. Zij ontwikkelen drijvende golfbrekers die de huidige grauwe golfbrekers kunnen vervangen door bloeiende ecosystemen. Hun project combineert kustbescherming, restauratie van ecosystemen, én voedselproductie. Met deze prijs kunnen zij hun project verder ontwikkelen.  

Impact dagelijks leven

Één van de redenen om voor ZED te kiezen was het inspirerende idee. Maar ook hoe ze verschillende problemen aanpakken in hun project én natuurlijk het enthousiasme waarmee ze zich presenteerden in de Q&A. Desalniettemin vond de jury het een lastige beslissing.

Elk team heeft briljante oplossingen voor maatschappelijke problemen. Van een netwerk van onbemande luchtvoertuigen, tot drijvende golfbrekers. Duurzaamheid is een belangrijk thema dat in verschillende dimensies terugkomt in alle projecten. Bijvoorbeeld team FarmVent pakt problemen in de voedingssector aan met een nieuwe productiemethode, team Respire ontwikkelt een netwerk van sensoren om luchtvervuiling in kaart te brengen en tegen te gaan, en team GOAL3 wil de gezondheidszorg wereldwijd verbeteren door middel van een slim monitoringsysteem.

Pitch bootcamp

Ter voorbereiding van de online Finale hebben de studenten een pitch training gevolgd, om zo de puntjes op de i te zetten en de perfecte pitch af te leveren. “Een vernieuwende technologie omzetten naar een bedrijfsplan is stap één, maar anderen overtuigen om met jou zaken te doen is de volgende noodzakelijke stap,” zegt Pitch Academy trainer Nathalie Mangelaars. “Deze studenten zijn erin geslaagd om hun ingewikkelde technologieën uit te leggen op een manier die iedereen kan begrijpen. En dat is knap!”. Aan het einde van de training gaven studenten aan dat het uitleggen van een idee op een simpele manier heel belangrijk is, maar zeker niet makkelijk.

Je kunt de online Finale terugkijken via de website: www.4tuimpactchallenge.nl . Ook kan je hier meer lezen over de winnaars en andere deelnemers.