Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

SLUSH 2023 - Helsinki kleurt oranje door 4TU tech startups

vrijdag, 1 december 2023

28 startups van de vier technische universiteiten reisden van 28 november tot 2 december af naar Helsinki in Finland voor Slush: de meest founder-vriendelijke startup beurs ter wereld. Dit is wat ze mee terug nemen naar Nederland.

De 4TU vormde samen met RVO en enkele lokale startup-ecosystemen de grootste Nederlandse delegatie die ooit naar Slush ging en was daarmee de grootste internationale delegatie op het evenement. Door deel te nemen aan deze missie kunnen startups in contact komen met investeerders om een investering binnen te halen of om de basis te leggen voor toekomstige samenwerkingen. Mike Verkouter (UT) was een van de missieleiders: “Je kunt natuurlijk ook online een gesprek voeren met potentiële investeerders. Maar om het maximale uit een meeting te halen, moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. De dynamiek van een face-to-face gesprek is totaal anders dan online. Slush brengt alle startups en investeerders op één plek samen om deze bijeenkomsten te faciliteren en kansrijk te maken.”


Matchmaking bij side-events

Hoewel de conferentie op 30 november begon, startte de missie al op 28 november met een bezoek aan de residentie van de ambassadeur van Nederland in Finland. Daarna had de gehele Nederlandse delegatie een diner, waarbij de tafelsetting werd bepaald door een bingowiel om zo het netwerken binnen de delegatie te stimuleren. Op de tweede dag organiseerde Slush de Founders Day waarop de eerste matchmaking begon. Tegelijkertijd organiseerde de 4TU een side-event over tech transfer om de uniforme dealterms te presenteren en deze te bespreken met vertegenwoordigers van universiteiten uit andere landen, zoals Finland, Zweden, Noorwegen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft waardevolle feedback opgeleverd voor de KTO’s van de 4TU.

Na een volledige dag netwerken op de beurs mochten verschillende startups op de derde dag van de missie op het podium pitchen voor geselecteerde investeerders tijdens de (deep) tech drinks. Dit side-event werd geopend door special envoy Constantijn van Oranje en trok bezoekers van meerdere nationaliteiten. De winnaar van de pitches was Konekti van de TU Eindhoven, die een manier biedt om de voorbereiding van procesdata eenvoudiger te maken.

Overtroffen verwachtingen

Na veel netwerken en twee dagen vol meetings tijdens de conferentie gingen de startup-oprichters tevreden naar huis. Shira Hollanders van Populytics (TU Delft): “Het overtrof mijn verwachtingen. Als ik met één goede match met een investeerder naar huis zou gaan, was ik al blij geweest. Maar nu heb ik zes vervolggesprekken met relevante investeerders die geïnteresseerd zijn. Dat is dus ontzettend waardevol voor ons.” Ook BrewRight van de WUR voerde tijdens de conferentie mooie gesprekken met investeerders. Yoni Mol: “We zitten nog in een vroege fase met onze startup, dus we hoopten dat er investeerders zouden zijn die geïnteresseerd zouden zijn in wat we doen. Dat was zeker het geval, want we kregen zelfs een investering van €150.000 aangeboden, dus daar zijn we erg blij mee.” De ‘Slush vibe’ zet zich volgend jaar voort in Nederland op 29 augustus tijdens het officiële satellietevenement Enschede Slush’D: https://bit.ly/enschedeslushdpreapply.

• Lees meer over de startups in de missie: https://airtable.com/appxHQehRrWlsLqXG/shrScg8DuKOi1GZXd/tbldTBRJlI2rfEdSY

• Bekijk de Dutch 4TU Tech Startups LinkedIn-pagina voor een volledig overzicht van de missie: https://www.linkedin.com/showcase/dutch-4tu-tech-startups/