Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

#5 Een raceauto op groene waterstof

Een raceauto op groene waterstof. Daarmee willen de studenten van Green Team Twente laten zien dat waterstof ook een goed alternatief is voor fossiele brandstoffen. Dit jaar ontwikkelt het team een auto die in vijf seconden naar een snelheid van honderd kilometer per uur kan gaan. “Al is dat wel een schatting”, zegt Amber Peters, teammanager van Green Team Twente. Het team neemt juli volgend jaar deel aan de Formula Student Race op het circuit in Assen en het Duitse Hockenheim.

Meer over Insightful Innovators

De serie de ”Insightful Innovators” is een initiatief van 4TU.Federatie en Innovation Origins. Hier lees je de verhalen van ondernemende studenten op vier Nederlandse technische universiteiten en hun ambitie om de wereld een stukje mooier te maken. Zij zijn een drijvende kracht achter innovatie in Nederland.

Several teams within Green Team Twente are working on different parts of the race car. A hydro-electronic team is working on the hydrogen part as well as safety and controls. The mechanical team is focusing on cooling and the chassis, among other things. The construction of a hydrogen-powered race car already takes up enough time, Peters points out. "That's why we are using a hydrogen tank that is already on the market. When this is empty, we install a new one.”

Binnen Green Team Twente werken verschillende teams aan de onderdelen van de raceauto. Er is een hydro-electronic team dat werkt aan het waterstofgedeelte en safety and controls. Het mechanische team richt zich op onder meer de koeling en het chassis. Het bouwen van een raceauto op waterstof neemt al genoeg tijd in beslag, zegt Peters. “Daarom gebruiken we een waterstoftank die al op de markt is. Is deze leeg dan zetten we er een nieuwe in.”

 

Tijd om te innoveren

In 2012 lanceerde het eerste Green Team Twente een voertuig op waterstof. Een voertuig waarmee vooral zo lang mogelijk gereden kon worden. Het team won vanaf 2012 meerdere prijzen, zoals de Shell Eco-marathon en de Driver’s World Championship en verschillende communicatieprijzen.

Elk collegejaar verandert het team van samenstelling. Studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion nemen een tussenjaar om zich volledig op het project te richten. In tien jaar tijd verfijnden de tientallen studenten de techniek en de actieradius van de auto. De auto kwam tot 992 kilometer.

“Het werd op een gegeven moment een grammetje van de carrosserie afhalen, of een grammetje minder aan het chassis”, zegt teammanager Amber Peters, “Het was tijd om weer te gaan innoveren.” Vandaar dat het team van vorig jaar een nieuwe koers uitzette richting de Formula Student Race, een internationale race. “We bouwen nu een echte race-auto: hoe snel kun je accelereren? Hoe snel gaat de auto in de bochten? Een totaal nieuw gebied.”


“Waterstof is een heel duurzame bron van energie. Ons huidige elektriciteitsnetwerk is niet bestemd voor alle opgewekte zonne- en windenergie. Waterstof kun je veilig en voor een langere tijd opslaan in een tank.”
Amber Peters


Enthousiasmeren

Zo uniek, dat er nog geen eigen raceklasse voor is. “We lopen zo ver voor op de rest van Europa dat er nog geen waterstof race-auto’s in onze klasse zijn.” Het team is vorig jaar veel bezig geweest andere studenten te enthousiasmeren over te stappen van elektrisch racen naar racen op waterstof.”

Van studententeams die meedoen aan elektrisch racen zijn er meerdere. Het is volgens Peters een hele overstap om van elektrisch naar waterstof te gaan. “Niet alleen qua kennis, maar ook qua budget. Het kost veel tijd, mankracht en energie bedrijven te zoeken die je willen steunen."

Peters merkt dat bedrijven steeds enthousiaster worden. “Ze tonen hun interesse tijdens beurzen of melden zich aan als partner.” Bij Green Team Twente zijn partners aangesloten als Rosen, VDL Energy Systems, Koninklijke lucht- en ruimtevaartcentrum. Het team telt tientallen partners in verschillende categorieën. “Sommige partners investeren in geld, andere met mankracht. Of we kunnen deelnemen aan een cursus, of we kunnen gereedschap gebruiken.”

 

Honderd procent

Begin van dit studiejaar sloot Peters zich bij het Green Team aan, samen met nog vijfentwintig studenten. Peters rondde haar bachelor Technische Geneeskunde afgelopen zomer af. Ze vond het tijd om “iets buiten mijn studie te leren”.

“Bij Technische Geneeskunde heb ik veel consulten met anderen. Die vaardigheid kan ik nu goed gebruiken. Ik heb veel gesprekken met de teamleden. Wat doen ze precies, wat vinden ze ervan. Ik vind het ook erg interessant om het overzicht te houden tussen de verschillende teams -we hebben diverse technische teams en een communicatieteam- en die teams met elkaar te verbinden.” Vooral het samenwerken aan een manier om te innoveren en het behalen van een race sprak haar aan.

“Het is zo’n enthousiast team. Iedereen deelt de kennis graag met elkaar. Als ik even de werkplaats op loop om uitleg te vragen, ben ik ineens een kwartier verder. Dat enthousiasme is ook op beurzen merkbaar. Als ik qua techniek niet verder kom, gaat iemand anders daar direct op door. Iedereen is honderd procent gecommitteerd om die auto te laten racen.”

 

Eigen raceklasse

Om tot een eigen raceklasse te komen, informeert het team de organisatie van de FS-race regelmatig over de technische aspecten van de auto. “Daarmee kunnen zij reglementen opstellen, zodat er onafhankelijke mensen opgeleid kunnen worden om de technische inspectie van de auto tijdens de wedstrijd te doen.”

Elke week maakt het team stappen, zoals een microfoon inbouwen in de helm, zodat de bestuurder met de rest van het team kan praten. Of er komen componenten binnen voor het koelingssysteem, gaat Peters verder. Begin november racet het team met de auto op een batterij. “Het waterstofsysteem is dan nog niet vergenoeg ontwikkeld.”

Het huidige Green Team bouwt voort op de kennis van het team van vorig jaar. In een raad van toezicht en een raad van advies zitten naast mensen van de Universiteit Twente oud-teamleden. “Iedereen is nog steeds erg betrokken. Als de auto eenmaal rijdt, weet ik zeker dat het team van vorig jaar komt kijken.”


Dynamiek

Ook leert het team van hun ‘buren’. Het kantoor en de werkplaats bevinden zich in de Future Factory. Waar nog vier andere studententeams huizen: Solar Boat, Electric Super Bike, Drone Team Twente en Robot Team Twente. “Als je op de werkplaats staat, geeft dat een heel mooie dynamiek: de een werkt aan een robot, de ander aan een motor. Het lijkt af en toe een grote puinhoop, maar wel een met een gestructureerde orde”, zegt Peters met een brede lach. 

Met de andere teammanagers heeft Peters wekelijks overleg. “Hoe gaat het bij hen en waar lopen zij tegenaan? Of zaken als wat doen we met het pand, of een event dat we samen organiseren. Het zijn allemaal teams die op hele andere gebieden innoveren, maar het is wel heel leuk dat we toch met elkaar verbonden zijn."