Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Kippenvel door slimme coating

vrijdag, 15 mei 2020
4TU-onderzoekers werken hard aan een coating die van vorm kan veranderen. Met die techniek is van alles mogelijk: Marsrovers en zonnepanelen die zand van zichzelf afschudden, braille op je telefoon, chirurgische instrumenten die de arts feedback geven, of VR-handschoenen waarmee je de bal die je gooit echt voelt. Je kunt het een beetje zien als kippenvel, maar dan zo klein dat je het niet ziet.

4TU-onderzoekers werken hard aan een coating die van vorm kan veranderen. Met die techniek is van alles mogelijk: Marsrovers en zonnepanelen die zand van zichzelf afschudden, braille op je telefoon, chirurgische instrumenten die de arts feedback geven, of VR-handschoenen waarmee je de bal die je gooit echt voelt.

De mogelijkheden van de techniek zijn eindeloos. Want je kan er bijvoorbeeld ook robots mee maken die kunnen voelen en die kippenvel kunnen krijgen. Zo kunnen robots op een nieuwe manier met elkaar communiceren. Het zou ook interessant zijn voor allerlei trainingen waarbij aanraking een rol speelt, zoals fysiotherapie, of eerste hulp bij ongelukken.

Podcast BNR nieuwsradio

In deze podcast van BNR hoor je onderzoeker Danqing Liu van de Technische Universiteit Eindhoven. Haar onderzoek is onderdeel van het centre 4TU.High-tech Materials en ook de universiteiten van Delft en Wageningen werken mee aan haar project. Meer over het werk van Liu en andere onderzoekers op dit gebied lees je in het recent gepubliceerde 4TU-boek Stretching the boundaries of materials.

Bron: BNR Nieuwsradio
Foto: Liquid crystals (TU Eindhoven)