Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

4TU.SAI presenteert oplossing aan zorg en industrie

vrijdag, 15 mei 2020
Trainees 4TU.Stan Ackermans Institute presenteren oplossingen voor industrie en gezondheidszorg

Trainees 4TU.Stan Ackermans Institute presenteren oplossingen voor industrie en gezondheidszorg

De TU’s bieden met het 4TU.Stan Ackermans Institute (SAI) al geruime tijd een 2-jarige postmasteropleiding aan. Excellente master studenten worden opgeleid tot technologisch ontwerper en krijgen de titel ‘Professional Doctorate in Engineering,’ afgekort tot PDEng. Jaarlijks verschijnt er een projectenboek met enkele aansprekende ontwerpopdrachten die trainees bij een bedrijf doen. Dit voorjaar verscheen het Projectenboek 2019.

Curriculum
In het eerste jaar van het programma volgen trainees een aaneengesloten curriculum, dat bestaat uit vakken, workshops, en groeps- en/of praktijkopdrachten. Het belangrijkste onderdeel van de opleiding komt in het tweede jaar. Dan voeren de trainees een ontwerpopdracht uit bij een bedrijf. Het doel is om te laten zien hoe de opgedane kennis wordt omgezet naar innovatieve bedrijfsoplossingen voor industrie of gezondheidszorg. Deze voorbeeldprojecten worden verzameld in een jaarlijks projectenboek.

Enkele highlights Projectboek 2019

Samsung – programma Design of Electrical Engineering Systems
Eén op de zes koppels ervaart vruchtbaarheidsproblemen. IVF is hierin een van de meest geavanceerd technologieën om bevruchting tot stand te brengen, en voor meer dan 2.5 miljoen stellen in Europa het laatste redmiddel. Alhoewel het percentage mislukkingen van deze behandeling aanzienlijk hoog is, is er nog geen methode om baarmoederactiviteiten buiten een zwangerschap vast te leggen. In samenwerking met Samsung en twee ziekenhuizen hebben PDEng-trainees zich gericht op het implementeren van een meetinstrument, gebaseerd op echo’s en spanningsanalyse. Het kan artsen helpen bij besluitvorming of een embryo overgeplaatst kan worden of niet. 

Brainport Smart District – programma Smart Buildings & Cities
Nederland staat onder grote druk om geen aardgassen meer te gebruiken, waarin verwarming gebaseerd op vernieuwbare energiebronnen essentieel is voor een duurzame toekomst. Slimme regio’s, zoals Brainport, worden gezien als invloedrijke voorbeelden hoe de maatschappij de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan verminderen. Brainport is tevens de perfecte plek om een nieuw verwarmingssysteem te introduceren . Het projectteam heeft een designersbenadering ontwikkeld om het beste systeem te selecteren. Brainport neemt dit mee in het besluitvormingsproces.

Dow Benelux B.V.- programma Process & Product design
Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Alle industrieën moeten hun CO2-uitstoot verminderen om opwarming van de aarde tegen te gaan. Dow Terneuzen streeft ernaar om in 2050 hun CO2-uitstoot met 80% te verminderen. Het PDEng project heeft hiervoor een strategie aangeboden die op de langere termijn bijdraagt aan het behalen van dit doel. Er is een computermodel ontwikkeld en gebruikt om meer dan 20 miljoen verschillende scenario’s voor het verminderen van CO2-uitstoot uit te werken. De uitkomst van het project bestaat uit een aanbeveling voor de beste technologieën voor CO2-vermindering en een planning hoe deze te implementeren. 

Meer informatie: voorlichting.sai@tue.nl en www.4tu.nl/sai