Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

4TU en bedrijfsleven blij met politieke oproep

donderdag, 27 oktober 2016
VVD en CDA roepen de minister op om te komen tot een snelle evaluatie van de bekostiging van het wetenschappelijk onderwijs. Deze oproep volgt onder andere op de recente berichtgeving over een numerus fixus.

VVD en CDA roepen de minister op om te komen tot een snelle evaluatie van de bekostiging van het wetenschappelijk onderwijs. Deze oproep volgt onder andere op de recente berichtgeving dat de vier technische universiteiten een numerus fixus aankondigen op 12 studies.  

De 4TU.Federatie is blij met de steun van de politieke partijen: “Wij vinden het voorstel van VVD en CDA uitstekend. Wij willen niks liever dan al die gemotiveerde studenten opleiden om vorm te geven aan de toekomst van Nederland – op het niveau dat men van ons gewend is. Het is zaak om vaart te zetten achter dit onderzoek, waaraan wij natuurlijk onze volledige medewerking verlenen. Dit moet op een zo kort mogelijke termijn uitmonden  in een goed plan om het aantal numerus fixusopleidingen te beperken en wellicht zelfs naar een situatie gaan waarin de huidige opleidingsfixus binnen 4TU geheel kan verdwijnen,” aldus 4TU-voorzitter Victor van der Chijs.

Ineke Dezentjé, voorzitter van ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME, steunt de oproep van de politieke partijen van harte: “Het is een uitstekende zaak dat VVD en CDA de minister vragen om de bekostiging van het WO – nog voor de verkiezingen – te evalueren met bijzondere aandacht voor het universitair technisch onderwijs. Een numerus fixus bij de TU’s is echt de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland.”

Technologische bedrijven, zoals ASML en Siemens, en andere partners maken zich grote zorgen over de studentenstop. “We zijn altijd op zoek naar toptalent en dat zoeken we vooral op de technische universiteiten. Maar we hebben begrip voor het standpunt van de technische universiteiten en roepen de overheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen en meer middelen ter beschikking te stellen voor het hoger technisch onderwijs,” reageert ASML CEO Peter Wennink.

Bron foto: Tweede Kamer