Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

In gesprek met minister Jet Bussemaker

vrijdag, 19 februari 2016
Maandag 15 februari bracht de minister van OCW, Jet Bussemaker, een werkbezoek aan ASML. Samen met vertegenwoordigers van de 3TU.Federatie werd gesproken over het belang van een continue instroom aan hooggekwalificeerde technici zoals opgeleid door de drie technische universiteiten.

Maandag 15 februari bracht de minister van OCW, Jet Bussemaker, een werkbezoek aan ASML. Samen met vertegenwoordigers van de 3TU.Federatie werd gesproken over het belang van een continue instroom aan hooggekwalificeerde technici zoals opgeleid door de drie technische universiteiten. ASML gaf daarbij aan dat het niveau van de afgestudeerden in Nederland aansluit bij de behoefte van het bedrijf, maar dat het aantal studenten dat in Nederland in vakgebieden als elektrotechniek, werktuigbouwkunde en informatica afstudeert te gering is. Software engineering is daarbij het grootste knelpunt. 

Het aantal beschikbare vrouwen in deze vakgebieden is daarbij lager dan in de ons omringende landen. De aanwezigen van ASML, 3TU en OCW concludeerden dat een keuze voor bèta en techniek aantrekkelijker moeten maken voor meisjes. Dit slaat twee vliegen in een klap: het draagt bij aan het vergroten van de instroom en aan een betere balans tussen mannen en vrouwen in de techniek. ASML en 3TU spraken daarbij de wens uit om de voorlichtingsactiviteiten die daarvoor plaatsvinden te bundelen en structureel te financieren. Vanuit het techniekpact zal hier aandacht aan worden besteed.

Uit de rapportage van het sectorplan Technologie 2011-2015 blijkt dat de instroom van studenten bij de technische universiteiten enorm is toegenomen. Deze toename is zo groot dat de universiteiten met de huidige financiering in de knel komen. Zo verdubbelt het aantal studenten bij de TU Eindhoven in 10 jaar tijd, terwijl de financiering volgens hen met slechts 20% toeneemt. Dit is een situatie waarin het nauwelijks meer mogelijk is om studenten in aanraking te laten komen met state-of-the-art techniek en ze daarmee dus goed voor te bereiden op een loopbaan bij een bedrijf als ASML. De minister gaf aan begrip te hebben voor dit knelpunt en verwees voor de discussie over extra financiering naar een nieuw regeerakkoord.

Afgerond werd met een discussie over de wijze waarop technische universiteiten en bedrijfsleven de onderzoekssamenwerking vormgeven. Elk van de drie technische universiteiten heeft een programma waarbinnen een bedrijf met onderzoekgroepen van de universiteit vraagstukken aanpakt en probeert op te lossen. Deze programma’s worden door universiteit en bedrijf gezamenlijk gefinancierd, waarbij gebruik wordt gemaakt van subsidiemogelijkheden, waaronder de TKI-toeslag. ASML gaf aan zeer tevreden te zijn over deze vorm van samenwerking, waarbij onderling snel geschakeld kan worden en lange trajecten langs meerdere beoordelingscommissies worden vermeden.

Op de foto v.l.n.r. Peter Wennink (CEO ASML), Jet Bussemaker en Victor van der Chijs (voorzitter 3TU.Federatie)