Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Innoveren met sleuteltechnologieën in Binnenhofcollege #6

maandag, 28 juni 2021

In 4TU.Binnenhofcollege #6 namen Maarten Steinbuch en Beatrix Bos van de TU/e en Ton Peijnenburg van VDL de Eerste en Tweede Kamerleden mee in de mogelijkheden van sleuteltechnologieën.

Bekijk de korte video  

Bekijk de PowerPoint presentatie van de sprekers

De warmig up van het college wordt verzorgd door Beatrix Bos. Als een technologie een fundamentele impact heeft op wetenschap, samenleving en economie, spreken we van een ‘sleuteltechnologie’. Voorbeelden zijn de stoommachine, de verbrandingsmotor en de mobiele telefoon. Deze technologieën hebben een grote impact op onze manier van leven, onze manier van werken en omgang met elkaar, zo licht Beatrix toe. In een apparaat als ons mobieltje komen bijvoorbeeld al verschillende sleuteltechnologieën samen zoals batterijtechnologie, materiaalkunde voor de touchscreen en besturing met fotonische chips.




Maarten Steinbuch, Hoogleraar High-Tech systems, vertelt dat de technologie zich met een exponentiële snelheid ontwikkelt. Elke achttien maanden heb je in ruil voor een zelfde geldbedrag twee keer zoveel rekenkracht. Dit zou betekenen dat één  generatie verder onze rekenkracht 1 miljoen maal zo groot is!

Het toppunt van sleuteltechnologie zijn de machines bij ASML waarmee chips worden gemaakt. Zo’n machine kost ongeveer 300 miljoen euro. Het complexe systeemdenken dat hiervoor nodig is, is van een uniek niveau, en belangrijk om in Nederland te behouden en internationaal te beschermen.

Dat sleuteltechnologieën door de jaren heen verschillende toepassingen kennen, blijkt wel uit de voorbeelden die door de sprekers worden gegeven.  Zo weten waarschijnlijk weinig mensen dat de techniek uit de oude vertrouwende cd-speler gebruikt wordt door de deeltjesversneller en inmiddels ook in de protonenkliniek voor de behandeling van kanker. 

“Eén generatie verder is onze rekenkracht 1 miljoen maal zo groot!”

VDL-voorman Ton Peijnenburg, neemt de aanwezigen mee in een stukje geschiedenis van het bedrijf, dat afstamt van Philips en een ontwikkeling heeft doorgemaakt van gloeilamp tot chipfabriek. Ook licht hij toe dat VDL deel uitmaakt van een compleet ecosysteem van wereldwijde klanten, maar ook Nederlandse bedrijven, instituten, ingenieursbureaus, kennisinstellingen en toeleveranciers. 

Uit het verleden is wel gebleken dat technologie bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als de gezondheidszorg en bijdraagt aan de algemene welvaart.

Tussen de sprekers en de Kamerleden ontstaat een interessant debat over de relatie tussen de sociale en technologische kant. De mate waarin de technologie beschikbaar is, is niet de enige pijler. De maatschappij moet je ook meekrijgen. Die moet er klaar voor zijn deze te accepteren.