Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Podcast #2. Het ondernemende klimaat aan de TU/e

donderdag, 26 augustus 2021

Jonge ondernemers moeten schoppen tegen de gevestigde orde

De combinatie van wetenschap en ondernemerschap leidt tot veelbelovende innovaties binnen technische universiteiten. Maar waarom is het zo belangrijk? En hoe ondersteunt de universiteit dat? Daarover gaat deze tweede podcast waarin Bart Nelissen, business developer bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), aan het woord komt.

Tekst: Linda Bak, Innovation OriginsWe staan voor grote maatschappelijke problemen zoals de opwarming van de aarde. Daarover lees je elke dag in het nieuws. Op universiteiten werken onderzoekers en studenten hard aan oplossingen. Een ondernemende mentaliteit is daarbij onmisbaar. “Jonge ondernemers schoppen vaak tegen de gevestigde orde en huidige processen aan. Zij zien nieuwe mogelijkheden en willen het anders aanpakken. Dat hebben we nodig”, stelt Bart Nelissen.

 Frans van Beveren (Innovation Origins) en Bart Nelissen (TU/e) tijdens de opname van de podcast

Brainportregio

“Start-ups en spin-offs zijn veel flexibeler en wendbaarder dan grote bedrijven. Juist het snelle schakelen en oplossingsgericht denken zorgt voor de mooiste innovaties”, gaat hij verder. Dat neemt niet weg dat grote bedrijven ook belangrijk zijn in het proces. Zeker in de Brainportregio is er een goede relatie tussen de universiteit en het bedrijfsleven. Dat werpt zijn vruchten af voor spin-offs.

 “Wetenschappers zijn gewend om niet alleen naar de wetenschappelijke kant van een onderzoek te kijken, maar ook al vroeg na te denken over het toepassen van de technologie. Daarvoor is de samenwerking met bedrijven heel belangrijk”, zegt Nelissen. “Voor een onderzoeker is een project af als een vinding werkt en als daar een publicatie over geschreven kan worden. Voor een ondernemer begint het daar pas. Dan begint het ontwikkeltraject naar een concrete toepassing die ook echt de markt op gaat.” 

De eerste stappen

Binnen de universiteit worden technologieën ontwikkeld en bedrijven opgericht die de komende tien tot twintig jaar voor grote veranderingen kunnen zorgen. “Ik vind het heel interessant om jonge mensen met een goed idee voor een bedrijf te ondersteunen om de eerste stappen te maken”, zegt hij.

Luisteren

Luister de hele podcast waarin Bart Nelissen meer vertelt over de wijze waarop de TU/e spin-offs en start-ups ondersteunt. De podcast is onderdeel van de serie ''De spin-off van de spin-off''

 

De spin-off van de spin-off

In een serie van vier podcasts komen valorisatiedirecteuren en business developers van de Technische Universiteiten en TNO aan het woord over het ondernemerschap van universiteiten. De podcasts zijn de afsluiting van de serie ‘De spin-off van de spin-off’ waarin de afgelopen maanden de meest bijzondere en succesvolle spin-offs van de vier technische universiteit in Nederland aan bod kwamen. De serie is een initiatief van de 4TU.Federatie en Innovation Origins. Hier vind je alle eerder verschenen artikelen.

Headerfoto: Bart van Overbeeke