Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

3.500ste PDEng-diploma uitgereikt

dinsdag, 7 oktober 2014
De Chinese Fangyi Shi van de ontwerpersopleiding Software Technology is woensdag 1 oktober door rector magnificus Hans van Duijn van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gehuldigd. Zij is de 3.500e technologisch-ontwerper-in-opleiding (TOIO)...

De Chinese Fangyi Shi van de ontwerpersopleiding Software Technology is woensdag 1 oktober door rector magnificus Hans van Duijn van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gehuldigd. Zij is de 3.500e technologisch-ontwerper-in-opleiding (TOIO) die sinds de invoering in 1986 in Nederland de graad van Professional Doctor in Engineering (PDEng) behaalt aan een van de drie technische universiteiten. Van Duijn wijst erop dat het onderwijsprogramma in dertig jaar tijd heeft gezorgd voor een investering van € 350 miljoen in innovatie.

De 27-jarige Shi haalde haar bachelor aan de Beijing University of Technology en deed haar master aan de Technical University of Denmark. De ontwerpopdracht die zij afgelopen jaar als onderdeel van detechnologische ontwerpersopleiding Software Technology uitvoerde bij TNO-ESI had als doel om de tools voor ondersteuning van analyse en documentatie van ontwerpkeuzes te integreren. Dat deed ze onder de titel “Coherent Tool Support for Design Space Exploration”. Haar ontwerp draagt bij aan de afstemming van de verschillende tools in het proces en de uitbreiding van de mogelijkheden voor visualisatie en simulatie van verschillende ontwerpalternatieven.

Feiten en cijfers over de technologische ontwerpersopleidingen
De TU/e heeft inmiddels meer dan 2.300 PDEng’s afgeleverd op de Nederlandse arbeidsmarkt. Opvallend is dat landelijk meer dan 80% van de ontwerpers van buitenlandse origine is. De opleiding blijkt overigens bijna een garantie voor een baan want bijna 90% van de TOIO’s vindt een vaste plek in Nederland; veel van hen krijgen een positie aangeboden door het bedrijf waar ze hun ontwerpopdracht uitvoeren. Meer dan de helft van de afgestudeerde ontwerpers blijft bovendien behouden voor de regio Brainport. Nog een opmerkelijk feit: in tegenstelling tot andere hogere technische opleidingen bestaat hier vrijwel de helft van de deelnemers uit vrouwen.

Over de opleiding Technologisch Ontwerper
De drie technische universiteiten in Nederland - Delft, Eindhoven en Twente - zijn in 1986 met de ontwerpersopleidingen gestart omdat het bedrijfsleven behoefte had aan breed georiënteerde kenniswerkers. Voornamelijk ingenieurs met een stevige basis in één bèta- of technische discipline, gecombineerd met relevante aanpalende disciplines en op technologisch ontwerpen. Tijdens hun opleiding treden deelnemers treden voor twee jaar als technologisch ontwerper in dienst bij één van de TU's. Gedurende één jaar volgen ze verbredend onderwijs, vooral in aanpalende disciplines en ontwerpmethodieken. Daarna gaan ze gedurende ongeveer een jaar bij een bedrijf aan de slag met een concrete ontwerpopdracht. Wetenschappers van de technische universiteiten brengen daarbij expertise, adviezen en begeleiding in en beoordelen samen met experts uit het bedrijf of de ontwerpopdracht de graad Professional Doctor in Engineering (PDEng) waardig is.

3TU.School for Technological Design, Stan Ackermans Institute
De ontwerperopleidingen worden sinds 2006 gecoördineerd onder de vlag van 3TU.School for Technological Design, Stan Ackermans Institute (SAI). Het instituut is een samenwerkingsverband tussen de drie technische universiteiten van Nederland: Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente.