Start Netherlands Academy of Engineering (NAE). Top experts uit wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar gebracht in vereniging van Fellows en Young Engineers.
Vandaag is de Netherlands Academy of Engineering (NAE) officieel van start gegaan met de oproep aan de wetenschap en het bedrijfsleven om namen aan te dragen voor nominaties voor de benoeming van NAE Fellows. De 4TU.Federatie heeft samen met de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken een financiële bijdrage toegezegd om de oprichting van de NAE te realiseren.
Engineering, mensgericht ontwerpen en de onderliggende technische wetenschappen zijn cruciaal voor het vinden van innovatieve oplossingen voor de meest urgente maatschappelijke uitdagingen en transities - variërend van klimaatverandering en zorg voor het milieu, tot het waarborgen van toegang tot energie, water, voedsel en gezondheidszorg voor iedereen. De NAE, als de nationale Academy of Engineering van Nederland, gaat de topexperts bij elkaar brengen op het gebied van technologische wetenschappen, toegepast technisch onderzoek, en productontwikkeling uit kennisinstellingen en bedrijfsleven in Nederland. De NAE Fellows zullen worden benoemd via een zorgvuldig nominatie- en evaluatieproces, uitgevoerd door een onafhankelijke commissie. De installatieceremonie van de NAE Fellows zal in het najaar plaatsvinden.
Tot nu toe beschikte Nederland niet over een publiek gefinancierde, onafhankelijke nationale Academy of Engineering, die de belangrijkste deskundigen en vernieuwers uit wetenschap en bedrijfsleven samenbrengt in een vereniging van Fellows en Young Engineers die gemotiveerd zijn om het verschil te maken door actief deel te nemen aan het intellectuele debat, het creëren van concrete actieplannen, en het formuleren van onafhankelijke adviezen.
De Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en Klimaat onderschrijven de waarde van de NAE voor Nederland, zowel nationaal als internationaal en stellen naar aanleiding van advies van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gezamenlijk 500.000 euro per jaar beschikbaar voor een periode van negen jaar. Gedurende deze periode zal de NAE zich verder ontplooien. Verder heeft de 4TU.Federatie een bedrag van 0,6 miljoen euro toegezegd om de oprichting van de NAE te realiseren. De NAE zal streven naar aanvullende financiering door belangrijke spelers in het kennis- en innovatie-ecosysteem.
De ambities van de NAE op een rij
De NAE streeft naar het bevorderen van multidisciplinaire samenwerking tussen kennisinstellingen, het bedrijfsleven (multinationale ondernemingen, midden en klein bedrijf, start-ups en scale-ups) en overheden. De NAE zal zich richten op de integratie van technologische wetenschappelijke kennis en inzichten, op samenwerking en uitwisseling van expertise en ideeën, op het delen van infrastructuur, op innovatie instrumenten en platforms en op het wegnemen van belemmeringen voor een naadloze vertaling van technologische kennis en inzichten in praktische maatschappelijke oplossingen.
De NAE gaat werken aan verbeteringen van het functioneren van het kennis- en innovatiesysteem, door versterking en een beter begrip van fundamentele technische wetenschappen en het daarmee samenhangende menselijk kapitaal, de valorisatie van kennis, het aantrekken van risicokapitaal voor start-ups en scale-ups en een meer effectieve publiek-private samenwerking. De NAE zal ook ingaan op specifieke strategische innovatievraagstukken, zoals hoe op engineering gebaseerde innovatie, in samenwerking met sociale en geesteswetenschappen, het beste bij kan dragen aan oplossingen voor de grote maatschappelijke transities. Of bijvoorbeeld hoe Nederland zich moet positioneren in relatie tot Europese initiatieven en wetgeving op gebieden zoals het ontwerp en de fabricage van geïntegreerde schakelingen (chips), het delen van data via de Cloud en kunstmatige intelligentie.
Op de foto: de NAE Board met van links naar rechts: Inald Lagendijk, Sjoukje Heimovaraa, Henk van Houten, Eline van Beest en Ton van der Steen. © BarbraVerbij