Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

De 3 TU’s: nieuwe voorzitters aan het woord

woensdag, 30 april 2014
Op 11 november 2013 heeft Dirk Jan van den Berg het voorzitterschap van de 3TU.Federatie op zich genomen, nadat Arno Peels afgelopen zomer aankondigde niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn als voorzitter van de TU/e. Van den Berg steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken.

“De 3TU.Federatie heeft de basis gelegd onder de samenwerking tussen de drie technische universiteiten in Nederland. Nu moeten wij bestendigen wat wij hebben en ons concentreren op wat er in het (verre) buitenland gebeurt. Met ons uitstekende onderzoeks- en onderwijsaanbod kunnen wij in de hoogste klasse meedoen”, aldus Van den Berg.

De Delftse voorzitter kijkt uit naar de samenwerking met twee nieuwe collega’s. Recentelijk hebben zowel de Universiteit Twente als de TU Eindhoven een nieuwe voorzitter mogen verwelkomen.
Victor van der Chijs, voormalig algemeen directeur van OMA (Office for Metropolitan Architecture) trad per 1 oktober 2013 aan als voorzitter van het College van Bestuur in Enschede. Hij deelt de ambitieuze instelling van zijn Delftse collega. Hij voegt daaraan toe: “'In de samenwerking is nog onvoldoende aandacht voor internationale promotie van het sterke Nederlandse techniekonderwijs.” Ook binnen Nederland ziet Van der Chijs een duidelijke rol voor de federatie. “3TU moet meer agendasettend zijn voor het brede techniekdomein (onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven) in Nederland.”

Aan het roer van het Eindhovense College van Bestuur heeft Jan Mengelers plaatsgenomen. Mengelers, voorheen voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO, is op 1 maart 2014 begonnen aan zijn nieuwe functie. Over de 3TU.Federatie zegt hij: "Nederland laat zich qua schaal en omvang bijna als een stadstaat vergelijken met een Chinese metropool, liggend aan een rivierendelta, met net zoveel inwoners, en nu nog met een grotere impact. Het is essentieel dat we met de samenwerkingsvormen zoals 3TU onze positie als kennisland in de wereld te versterken. Daarmee kunnen op de Nederlandse kennisspeerpunten een gidsland voor de wereld zijn.”