Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Plantenna Blog #1, Sander Bronckers (TU/e)

maandag, 28 september 2020
Lees Plantenna Blog # 1 over draadloze engineering met planten tijdens Corona. Hoe Plantenna-onderzoekers overstapten van hightech apparatuur naar plastic flessen.

Draadloze engineering met planten tijdens Corona

Hoe Plantenna-onderzoekers overstapten van hightech apparatuur naar plastic flessen

Plantenna Blog # 1 door Sander Bronckers (TU/e)

Toen ze voor hun BSc proefschrift net op het punt stonden om coole experimenten te doen in het lab, werd het onderzoek van drie studenten die aan Plantenna werken, abrupt verstoord door de covid-19-crisis.

Hun projecten hadden betrekking op de elektromagnetische aspecten van draadloze communicatie van en naar planten. De toekomstdroom van Plantenna is dat elke individuele plant draadloos informatie over zijn gezondheidstoestand doorstuurt. Door over dit soort gedetailleerde informatie te beschikken, kan de landbouwopbrengst worden verbeterd.

Metingen op het gebied van elektromagnetisch gedrag zijn uiterst gevoelig en vereisen doorgaans excellente apparatuur, prototypes met een lage tolerantie en een niet-reflecterende 'elektromagnetisch stille' omgeving.  Wat moet je doen als je een extreem empirisch project hebt over zo'n onderwerp, en je geen toegang meer hebt tot het gespecialiseerde laboratorium? Geef je het praktische gedeelte op en doe je in plaats daarvan een theoretische studie?


Niet voor deze drie studenten van de afdeling elektrotechniek van de TU/e. Een veel minder nauwkeurig maar goedkoop alternatief voor de dure meetapparatuur werd thuis gevonden. De studenten staken de handen uit de mouwen met plastic waterflessen, zoutoplossingen, aluminiumfolie, karton, kopertape en cactussen om prototypes te maken en metingen te doen. Ze testten de haalbaarheid van het gebruik van antennes op planten, of het gebruik van de plant zelf als een antenne, om de gezondheidsinformatie draadloos door te sturen. Een van de voorlopige resultaten van deze geïmproviseerde experimenten is dat het in de toekomst haalbaar zou kunnen zijn om de planten zelf als antennes te gebruiken!

Meer over het Plantenna-onderzoek aan de TU/e
Het 4TU Plantenna-project heeft als doel innovatieve sensoren te ontwikkelen voor het monitoren van de stress - en omgevingscondities van planten. Het uiteindelijke doel van Plantenna is het bereiken van duurzame vegetatie en landbouw door het gebruik van deze sensoren. Bij de TU/e ligt de primaire focus van Plantenna op de draadloze communicatie en aanverwante onderwerpen. Binnen deze context onderzoeken Vojkan Vidojkovic en Sander Bronckers respectievelijk de elektronische - en elektromagnetische aspecten.