Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

#8 Een slim kastje op je venster weet precies wanneer het weer tijd is om je ramen te laten wassen

Wanneer is het nodig de ramen van een kantoorgebouw te wassen? Wordt de gevel aan een autoweg even snel vies als de gevel waar de trein langsrijdt? Vragen die misschien wat saai overkomen, zegt Jeroen Sassen, oprichter van start-up Heimdall Sensor Intelligence (HSI). “Maar er valt heel wat te winnen in het voorspellend onderhoud.” Samen met Gijs Derks en Joris Dalderup ontwikkelt Sassen sensoren waarmee je kan bepalen of het tijd is om de ramen te wassen. De start-up was vorige week op het Finse start-up event Slush. 

De drie vonden elkaar tijdens een universiteitsproject aan de TU Eindhoven (TU/e). “Tijdens dat project was het vooral werken aan de techniek. De toepassing was er nog niet.” Het project stopte, maar Dalderup, Derks en Sassen wilden ermee verder. Ze zagen mogelijkheden voor toepassingen in het onderhoud van gebouwen. Uiteindelijk kwamen ze tot een overeenkomst met de universiteit en startten hun onderneming.

Meer over Insightful Innovators

De serie de ”Insightful Innovators” is een initiatief van 4TU.Federatie en Innovation Origins. Hier lees je de verhalen van ondernemende studenten op vier Nederlandse technische universiteiten en hun ambitie om de wereld een stukje mooier te maken. Zij zijn een drijvende kracht achter innovatie in Nederland.

 Waanzinnig zonde

Als je kijkt naar het onderhoud aan de buitenkant van een gebouw, dan wordt dat vaak periodiek en op vaste momenten gedaan, legt Sassen uit. Zo sprak Sassen met een gebouwbeheerder van de Bijenkorf. “Terwijl we om het gebouw liepen vertelde hij dat ze elke zeven jaar dit, en elke acht jaar dat vervangen. Eens in de tien jaar staat het gebouw in de steigers.” Volgens Sassen “waanzinnig zonde”.

“Waarom zou je materiaal vervangen dat nog goed is? Maar je wilt ook niet te laat iets vervangen. Het is een afweging tussen preventief onderhoud en het onnodig vervangen. Bijvoorbeeld de afweging tussen de kosten van een nieuw bitumen dak en de kans op lekkages. Met een geïnformeerde afweging bespaar je niet alleen kosten, maar ook materialen. Vanuit die ‘sustainability drijfveer' wilden we doorgaan met de techniek.”

Na marktonderzoek kwam het team tot de keuze voor het onderhoud van ramen. “Op termijn willen we ook kijken naar bijvoorbeeld het vervangen van bitumen op het dak, meten van betonrot, trillingen in een gebouw en de brandwerendheid van muren.”

Pinpas

Het principe is voor alle toepassingen hetzelfde. Een houder ter grootte van een pinpas bevat een sensor. Die houder bevestig je op de binnenkant van het raam. Sassen: “Die blijft daar dan zo’n twintig jaar zitten.” 

Voor nu richt de start-up richt zich dus op ramen. Dagelijks meet de sensor een paar keer het vuil op het raam. De sensor extrapoleert die data naar de zone eromheen. “Je kan voorspellen wanneer het tijd is om het glas te wassen. Zo kun je een wasploeg op het juiste moment in schakelen. Je bespaart water, gebruikt minder chemicaliën en er zijn minder mensuren nodig.”

Duizend ogen

“Ons einddoel is dat het omhulsel van de sensor als het ware een soort boodschappenkarretje is. In de schappen liggen allemaal sensoren. We kijken per klant waar deze behoefte aan heeft. Die sensoren combineer je in het omhulsel en plaats je bij de klant. Zo kun je de planning van onderhoud van je gebouw overlaten aan het kastje. Je kan alles volledig data-driven doen.”

Een soort gatekeeper, duidt Sassen. Daar verwijst de naam van het bedrijf naar. In de Noorse mythologie is Heimdall een van de goden die alle processen op aarde in de gaten houdt, zegt Sassen. “De god met duizend ogen. Dat willen we met onze sensoren ook doen: alle onderhoudsprocessen in de gaten houden.”

Hoogbouw

Panden als de Kennedytoren in Eindhoven, een pand van een zorginstelling in Noord-Nederland, de Johan Cruiff Arena, een gebouw op de High Tech Campus, en Eindhoven Airport zijn geïnteresseerd. Daar plaatst HSI de sensoren. “Ook lopen er eerste gesprekken met ASML in Veldhoven en het World Trade Centre op de Zuidas in Amsterdam.”

HSI werkt samen met schoonmaakbedrijf CSU en bouwbedrijf BAM. Met die bedrijven ontving de start-up een subsidie van 50.000 euro. Die subsidie gebruikt de start-up onder meer voor de productie van een matrijs. “Daarmee kunnen we de behuizing van de apparaatjes op veel grotere schaal - en daarmee met veel lagere kosten - produceren.” 

Binnenkort gaat Sassen naar het Nederlandse consulaat in New York. “Uit eerdere testen blijkt dat er een enorm verschil zit tussen vervuiling op lagere verdiepingen en op hogere verdiepingen. Hoe hoger je gebouw is, hoe interessanter omdat dit verschillen in vuil uitvergroot. Met de hoogbouw in Amerika zou de Amerikaanse markt waanzinnig interessant zijn.”

Einstein en Einstein

Sassen houdt zich binnen de onderneming vooral bezig met de vraag vanuit de markt en de schaalbaarheid van het product. Hij is (bijna) klaar met zijn studie Operation Management and Logistics (net voor het interview had hij zijn laatste tentamen), “wat vooral gaat over de optimalisatie van bedrijfsprocessen”. 

De bijdrage van Dalderup en Derks is voor Sassen onontbeerlijk voor het succes van de start-up. “Gijs en Joris zijn voor mij Einstein en Einstein. Ze richten zich beiden volledig op de technologie. Soms werkt Joris de hele nacht door. Als deze toepassing helemaal is doorontwikkeld, gaan ze op zoek naar een nieuwe.”

Dalderup studeert Applied Physics en Electrical Engineering. Hij is ook gescout door ESA, het European Space Agency. Daar werkt hij aan sensoren om raketten op honderd kilometer hoogte op de centimeter nauwkeurig te lokaliseren. Derks heeft een dubbele master in Systems & Control en Nucleair Fusion. Hij doet momenteel zijn promotieonderzoek en heeft een stapje terug gedaan. “Binnen ons team is hij nu vooral bezig met de patentaanvraag.” 

Connecties

De start-up heeft een kantoor in het Alpha-gebouw op het universiteitsterrein. Daar zit ook The Gate, de incubator van Eindhoven. Vanuit The Gate coachen en helpen Monique Greve en Rick Bonants de ondernemers. “Monique kent ons al vanaf het studentenproject. Zij komt af een toe ook een kopje koffie bij ons drinken een vraagt hoe het ermee is. We raken altijd weer gemotiveerd door haar bezoek.”

“Rick begeleidt ons vooral bij de zakelijke kant van onze start-up.” Zo hielp Bonants Sassen met zijn pitch tijdens het European Venture Programme in Lausanne and Kopenhagen. Sassen won uiteindelijk de finale waar zeventien andere start-up aan deelnamen.

Ook deed Sassen mee aan het LOAD-programma, het start-up programma vanuit the Gate. “Wij TU/e-studenten willen ‘het’ gewoon maken, we gaan er gewoon voor. Tijdens dat programma leer je te onderzoeken waar willen mensen voor betalen, hoeveel ze er momenteel voor betalen en hoe lossen ze het momenteel op?” Omdat de start-up zich vooral richt op grote panden en de vastgoedwereld voor de initiatiefnemers onbekend is, heeft Sassen de hulp ingeroepen van Ramon van Stekelenborg, directeur van de Eindhovense vestiging van het vastgoedbedrijf Collier. “Ramon helpt ons met inzichten en belangrijke connecties binnen de vastgoedmarkt."

Slush

Freek Welsenis, oprichter van start-up Hable, is een van Sassens vrienden. “Hij gaat nu sky high met zijn bedrijf. Ik vraag hem vaak om advies. Hij was vorig jaar mee naar Slush. Ik vroeg hem of meegaan wat zou zijn. Hij zei: ‘Super vet, sowieso meegaan.’ We hadden echt het gevoel dat we er bij moesten zijn.”

Sassen laat bij terugkomst weten “ontzettend genoten te hebben”. “Ik ben super dankbaar dat ik deze trip heb mogen bijwonen. Het was inspirerend om met een Nederlandse delegatie van 170 mensen en 72 start-ups te reizen. De dinsdag en woensdag trokken we volledig op met de Nederlandse delegatie. Hierdoor was iedereen lekker "opgewarmd" voor het event. Dat enthousiasme straalde er zeker vanaf bij onze stand. Dit is een mooie kick-off voor de start van onze investeringsronde. Daar ga ik mij de komende tijd mee bezig houden.”