Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

#20 Rijp of niet? Deze scanner geeft het antwoord - zonder fruit te snijden

Magnetrons zijn uitstekend om je restjes op te warmen, maar ze kunnen nog veel meer. Ze kunnen bijvoorbeeld ook de interne kwaliteit van het fruit beoordelen.

Of je nu brood moet ontdooien of de lasagne van gisteren opnieuw moet opwarmen, je magnetron is je redder in nood. Dankzij golflengtes vari√ęrend van √©√©n millimeter tot √©√©n meter kunnen microgolven goed je restjes opwarmen. Maar ze kunnen veel meer dan dat. Deze golven worden op grote schaal gebruikt in zowel radar- als communicatietechnologie√ęn. Een spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) voegt nog een toepassing toe aan de lijst: microgolven gebruiken om de interne kwaliteit van fruit te controleren.

Vertigo Technologies werd opgericht in 2017 en ontwikkelt oplossingen op basis van microgolven en millimetergolven. 

In eerste instantie richtte het bedrijf zich op elektronische apparaten, maar nu ook op de agrofoodsector, met een niet-invasieve oplossing om vers fruit te testen. "We merkten dat er behoefte was aan oplossingen zoals de onze, dus begonnen we met de ontwikkeling van de eerste prototypes, en we staan nu op het punt om onze productlijn, FRESCO, te lanceren," zegt Luca Galatro, CEO van het bedrijf.

De kwaliteit van fruit vliegensvlug beoordelen

Het beoordelen van de interne conditie van fruit is van essentieel belang om inzicht te krijgen in de rijpheid, houdbaarheid en eventuele gebreken van het product. Momenteel worden producten gecontroleerd door ze te snijden, te persen en te wegen. Op basis hiervan worden beslissingen genomen; als de kwaliteit onvoldoende is, kan fruit worden weggegooid of op een secundaire markt terechtkomen. "Aangezien fruit gesneden moet worden voor het nemen van monsters, is het van belang dat er zo min mogelijk getest hoeft te worden. Er is weinig ruimte voor fouten." benadrukt Galatro.

Het apparaat van de FRESCO-productlijn (FMS-H) kan met √©√©n druk op de knop fruit scannen en de interne kwaliteit ervan beoordelen. Door middel van microgolfdetectie cre√ęert de scanner een elektromagnetisch veld binnenin het fruit. Het gegenereerde veld interageert met het vruchtvlees en de sensor van het apparaat meet deze interactie, waardoor de gebruiker informatie krijgt over de interne conditie van de vrucht.

Door de controle kan FMS-H alle informatie krijgen over de rijpheid van een vrucht. Op dit moment kan het product alleen de kwaliteit van avocado's en mango's beoordelen, maar Vertigo werkt aan een uitbreiding van de reeks geanalyseerde vruchten. De mogelijkheden worden onderzocht in pilots met de Wageningen Universiteit en andere Nederlandse en Belgische partners.

Van elektronica tot mango's

De locatie van het kantoor in Delft vergemakkelijkt het leggen van contacten met belangrijke spelers in de fruitwaardeketen. Gezien de nabijheid van de Rotterdamse haven, zijn veel van de voornaamste Europese fruitimporteurs, groothandelaren en telers daar actief. Het inzicht in het schaalbaarheidspotentieel van deze use case bracht Vertigo echter op andere gedachten: het detecteren van elektronische apparaten.

"Ons product voor apparaatdetectie is geavanceerd," zegt de CEO. "Het richt zich op een niche-markt, waaronder bedrijven die werken aan de ontwikkeling van volgende generatie telecommunicatieapparatuur of onderzoekscentra." Galatro behaalde zijn doctoraat aan de TU Delft. En hij sloot zich aan bij een onderzoeksinitiatief, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Vertigo. De groep was vertrouwd met de wereld van elektronische apparaten en ontwikkelde een product voor deze specifieke markt. Daarnaast werd een ander universitair project ge√Įntegreerd dat de mogelijkheden van microgolfdetectie onderzocht voor toepassingen in de agrovoedingssector.

De echte behoeften begrijpen

Een cruciale voorVertigo was deelname aan YES!Delft. Deze startup incubator is een van de meest actieve in Nederland en biedt jonge ondernemers tools om de ontwikkeling van hun bedrijf te stimuleren. Voor de lancering van het apparaat voor het detecteren van elektronische apparaten kenden Galatro en zijn team de markt heel goed, maar dit was niet het geval voor de toepassing voor het detecteren van fruit.

"Deze ervaring bij YES!Delft had veel impact op ons. Ik en mijn medeoprichter Raffaele - Raffaele Romano, CTO van het bedrijf red. - hebben een technische achtergrond; 

hadden geen idee hoe we een product op een nieuwe markt moesten lanceren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de markt in elkaar zit en wat de juiste aanpak is om deze te betreden", benadrukt Galatro.

Door in contact te komen met de belanghebbenden in de sector, worden de behoeften van de gebruikers duidelijker voor degenen die de technologie ontwikkelen. Vertigo, bijvoorbeeld, koos aanvankelijk voor een ander apparaatformaat, en schakelde vervolgens over op een 'handheld' oplossing, vanwege het gebruiksgemak.

Al het fruit ter wereld scannen

Met het oog op Europese en wereldwijde uitbreiding heeft Vertigo zich ook aangesloten bij andere ontwikkelingsprogramma's. De spin-off van de TU Delft maakt deel uit van StartLife- een agrifood accelerator programma - en sloot zich aan bij het EIT Food netwerk - de food-tech accelerator van het European Institute of Technology. Meer kennis en een groter netwerk zijn belangrijk nu het bedrijf de markt betreedt.

"We willen uiteindelijk wereldwijd uitbreiden. FRESCO heeft de grootste impact in het telerssegment. Gezien de vruchten die het apparaat nu kan analyseren, is Zuid-Amerika een van de belangrijkste doelen", legt hij uit. Uiteindelijk zal het apparaat meer toepassingen in Europa vinden.