Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

#12 Studio Automated (TNO)

De spin-off van de spin-off | Elke livestream van een sportwedstrijd kan er in de toekomst uitzien als een vakkundig geregisseerde tv-uitzending. Met een unieke combinatie van Artificial Intelligence (AI) en computervision technologie tovert Studio Automated, een spin-off van TNO, een integraal beeld om in een spannende montage.

Auteur: Linda Bak, Innovation Origins | 11 oktober 2021

De spin-off van de spin-off
In deze serie hoor je de verhalen achter de spin-offs van de vier Nederlandse technische universiteiten en TNO. In spin-offs komt wetenschap en ondernemerschap samen om een nieuwe technologie naar de markt te brengt. Zij zijn een drijvende kracht achter innovatie in Nederland.

De serie de ''De spin-off van de spin-off'' is een initiatief van 4TU en het innovatieplatform Innovation Origins.

Veel sportwedstrijden werden afgelopen jaar zonder publiek gespeeld in verband met de coronamaatregelen. Om trouwe supporters toch mee te laten genieten, maakten veel sportclubs gebruik van livestreams. Vaak was dit een integraal beeld waarop het hele veld te zien was. “Dat is niet zo spannend om naar te kijken”, zegt Paul Valk, oprichter van Studio Automated, een spin-off van TNO. Op zo’n overkoepelend beeld zie je vaak niet goed waar precies de actie is. Daarom zorgen cameramannen en regisseurs er tijdens tv-uitzendingen voor dat de kijker de goede shots ziet op het goede moment. Dat kan nu ook volledig automatisch, met AI en computervision technologie.

Beeld analyseren

“Door het gebruik van AI kunnen we het spel van de komende seconden voorspellen. Hierdoor weten we precies op welk deel van het veld we moeten inzoomen om de actie goed vast te kunnen leggen”, verklaart Valk. Voetbalclub Ajax, bijvoorbeeld, heeft deze technologie tijdens de coronapandemie gebruikt om ouders van jonge spelers mee te laten kijken tijdens wedstrijden. Ook kan de trainer van professionele teams de technologie inzetten om het spel van verschillende spelers te analyseren. Aan de hand daarvan kunnen bijvoorbeeld verbeterpunten worden vastgesteld. Sport en media zijn belangrijke markten voor Studio Automated. 

Daarnaast ontwikkelt het bedrijf, onder andere samen met TNO, ook toepassingen op het gebied van veiligheid. “AI en computervision technologie kan de maatschappij veiliger maken”, stelt Christophe Hoegaerts, Research Manager Intelligent Imaging bij TNO. De technologie kan bijvoorbeeld een opstootje al detecteren voordat mensen daadwerkelijk met elkaar op de vuist gaan. Zo kunnen handhavers en politieagenten ingrijpen voordat er iets mis gaat en wordt de rust op straat bewaard. “De AI software leert welke situaties afwijken van normale situaties. Daardoor kan het systeem helpen de efficiëntie van het werk te verhogen. De operators hoeven dus niet meer uren naar de beelden van camera’s te turen om de openbare orde in de gaten te houden”, stelt Valk. “Dat is ook nog eens beter voor hun gezondheid en helpt de veiligheid te vergroten.”

Paul Valk en Christophe Hoegaerts

Johan Cruijff Arena

De verschillende toepassingsgebieden komen samen in pilots bij de Johan Cruijff Arena en Ajax. Met onze technologie kunnen we de relevante content vanuit wedstrijden omzetten in een volledig automatische uitzending van een wedstrijd. Ook kunnen we bezoekersstromen analyseren om te zien of het niet te druk wordt rondom bijvoorbeeld de bar en de toiletten”, zegt Valk. Dergelijke inzichten in bezoekersstromen zijn erg interessant bij grote evenementen. “Door te zorgen voor duidelijke looprichtingen en korte wachttijden vergroten we de beleving voor bezoekers.”

Een sprong in het diepe

De technologie van Studio Automated biedt eindeloos veel mogelijkheden voor verschillende sectoren. Dat zagen ook de onderzoekers die de technologie een paar jaar geleden binnen TNO ontdekte en ontwikkelde. Paul Valk en zijn compagnon Paul van den Haak werkten toen allebei bij TNO. “We zagen verschillende toepassingen en markten voor deze technologie. Alleen bleek het nog lastig om de kennis omtrent de algoritmiek over te dragen naar bestaande bedrijven”, vertelt Valk. De technologie is nog relatief nieuw en onontdekt, dat brengt voor bedrijven veel risico met zich mee.

Daarom sprong Valk, samen met zijn compagnon, in het diepe. Zij richtten een spin-off op om de technologie zelf naar de markt te brengen. Valk: “In een spin-off kunnen we het beste van twee werelden combineren. Bij Studio Automated hebben we concrete commerciële kennis en kunde om een product te ontwikkelen en bij TNO zitten verschillende experts die hoogwaardige technologie zoals AI en computervision goed begrijpen. Zo leer je veel op beide kanten.” De spin-off en de kennisinstelling werken nog steeds nauw samen om de technologie verder te ontwikkelen en uit te rollen.  

Omdenken

Net na de oprichting van Studio Automated in februari 2020 brak de coronacrisis uit. “Onze eerste klant gaf aan dat hij door de coronacrisis die losbarstte niet wist of hij op korte termijn aan de financiële verplichtingen kon blijven voldoen. Dat was even spannend”, blikt hij terug. “Je kunt twee dingen doen in crisissituaties. Je kunt stilzitten en wachten tot het overgaat, of je kunt het omdraaien en de situatie van een andere kant bekijken.” Dat laatste heeft Studio Automated gedaan. “Met onze partners en hun klanten zijn we versneld gaan investeren in de technologie. Zodoende konden we ons AI-model ook voor andere sporten gaan ontwikkelen.”

Dat bleek een goede zet. Inmiddels bouwt Studio het bedrijf aan een goed partner- en klantennetwerk in Nederland en de rest van Europa. “Door de versnelde groei van onze partners en de schaalbaarheid van de toepassing, worden we volgend jaar marktleider met onze technologie in het mediadomein in Europa”, stelt hij. Naast een goed team en durf, speelt een beetje geluk ook een rol in de ontwikkeling van een bedrijf. “Ajax kwam naar ons toe om onze software te gaan gebruiken, omdat ouders niet meer ‘live’ de wedstrijden van hun kinderen konden zien. Dat was ook een belangrijk moment voor het bedrijf.”

Uniek

Studio Automated is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met AI en computervision. “Veel bedrijven kunnen met algoritmen een product ontwikkelen waarbij automatische herkenning plaatsvindt. Het lukt dan vaak om in maximaal tachtig procent van de situaties goed te herkennen en in te schatten”, stelt Valk. “Maar dat is niet genoeg. Het wordt pas interessant als je een systeem hebt dat meer dan 95 procent nauwkeurig is. Dan ben je veel beter in staat om echt een verhaal te vertellen met de beelden. Daarin is Studio Automated uniek. “We bieden een totaalpakket voor de klant, we kunnen dus zowel de software voor coaches als die voor fans leveren, met daarbij belangrijke partners die ook voor een complete installatie (zoals camera’s en PC’s) kunnen zorgen.”

Met hun aanpak en de nieuwste technologie wil Studio Automated AI laagdrempelig, schaalbaar en relevant maken voor de maatschappij en bedrijven. “AI heeft veel potentie, het kan de wereld veranderen op verschillende gebieden”, stelt Valk. Christophe Hoegaerts van TNO ziet in de toekomst nog veel kansen om samen te werken, voornamelijk op het gebied van veiligheid. “Zorgen voor een veiligere maatschappij is een van de belangrijke onderwerpen waar TNO zich mee bezig houdt. Door de samenwerking tussen een kennisinstelling en een jong bedrijf kunnen we grote stappen maken”, zegt hij. Dat vergroot de kans van slagen van nieuwe producten. “AI kan zorgen voor minder zakkenrollers, drugdeals, overvallen en vechtpartijen op straat omdat we dergelijke situaties kunnen herkennen voordat het gebeurt. Daardoor kan de politie beter anticiperen en sneller handelen”, gaat hij verder.

 Ook op andere gebieden zoals smart cities en logistiek is nog veel verbetering mogelijk met de technologie van Studio Automated. Valk: “De impact van AI wordt steeds zichtbaarder. Wij willen ervoor zorgen dat AI het leven van zo veel mogelijk mensen en bedrijven een stukje beter maakt.”