Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Podcast Plantenna bij BNR

dinsdag, 31 maart 2020

Professor Bas van de Wiel, onderzoeker bij het 4TU-programma Plantenna, vertelt bij BNR over het FruitFrost project waarin sensoren de temperatuur van de planten meten en kleine windmolens de grond vorstvrij houden. Een redding voor telers en boeren die er ’s nacht nu -soms met hele gezin- hun bed voor uit moeten om de planten te redden. Straks moeten sensoren vanzelf gaan aangeven of hulp nodig is en idealiter schakelen ze die dan ook nog eens zelf in.

Luister de podcast bij BNR

Plantenna – Internet of Plants
In Plantenna, één van de onderzoeksprogramma's onder de 4TU-paraplu 'High Tech for a Sustainable Future', worden met sensoren uitgeruste planten gekoppeld in netwerken, een ‘internet of plants’. De verzamelde waarnemingen worden gebruikt voor klimaat- en weermonitoring, en voor hogere gewasopbrengsten door efficiëntere bemesting en irrigatie. Lees verder over deze onderzoeksgroep die bestaat uit wetenschappers van de vier TU's en wordt geleid door hoogleraar Peter Steeneken.

Over het programma werd ook een korte animatie gemaakt.

Meer over FruitFrost lees je in het artikel Towards a physics-based understanding of fruit frost protection using wind machines
Bas van de Wiel is hoogleraar atmosferische natuurkunde aan de TU Delft.