Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Infecties sneller opsporen met CRISPR-Cas

Friday, 9 September 2022

Wageningen University & Research (WUR) heeft samen met spinoff Scope Biosciences een beurs van 150.000 euro ontvangen van de European Research Council (ERC). De beurs is bedoeld voor het verder onderzoeken en praktijkrijp maken van hun diagnostiektechnologie ScopeDx. Deze is gebaseerd op CRISPR-Cas technologie. Uniek aan de techniek is dat deze snel en nauwkeurig viraal of bacterieel RNA kan herkennen.

Scope Biosciences gebruikt de beurs om komend jaar de technologie verder verbeteren en hoopt in 2023 zelfstandig een aanvraag te doen voor een nog grotere ERC-beurs.

Jurre Steens is één van de oprichters van de spinoff en legt uit waar ScopeDx voor gebruikt kan worden: “Een praktische toepassing is bijvoorbeeld het herkennen van het COVID-virus. Met reguliere PCR-testen kan het wel enkele uren duren voordat zeker is het om COVID gaat. ScopeDx kan dat in een half uurtje. En hetzelfde geldt voor andere humane infecties, waarbij soms elke minuut telt. Het is dus potentieel zelfs een levensreddende techniek."

Andere toepassingen van de techniek liggen bij het vroegtijdig opsporen van infecties in bijvoorbeeld zaden of planten. Steens: “Je wilt natuurlijk dat het zaad dat een akkerbouwer inzaait, vrij is van infecties. Anders weet je van tevoren al dat er minder of helemaal geen oogst zal zijn. Met ScopeDx is het relatief eenvoudig om RNA van bekende ziekten op te sporen.”