Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

News

24 Mar 2023
Finale 4TU.Health poster competition: Three prizes for the best posters
On Thursday 23 March, three prizes were awarded during the finale of the digital 4TU.Health poster competition. This poster competition is part of the 4TU.Health collaboration. PhD students in the field of health and technology were challenged to present their research in an open, engaging way. All participants were given the opportunity to briefly present their poster and view other posters. The winning PhD student may use the prize to visit another TU or set up research together with another TU. This is the first year that this PhD competition is being organized within 4TU.Health.
13 Feb 2023
UT neemt deel aan EU-project voor ontwikkeling kunstmatige placenta-systeem
Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer twee miljoen pasgeborenen. Meestal is dit het gevolg van fataal longfalen, soms in combinatie met nierfalen. Samen met partners uit de academische wereld en het bedrijfsleven uit Nederland, Duitsland, Zweden, Ierland en Canada willen TechMed-onderzoekers Jutta Arens en Dimitrios Stamatialis een nieuw kunstmatig placentasysteem, de ArtPlac, ontwikkelen. Hiervoor kregen ze een EIC Pathfinder-subsidie.
10 Feb 2023
Hoe gezonde voeding het risico op kanker verkleint
Door gezond te eten en genoeg te bewegen kunnen mensen de kans op verschillende soorten kanker verkleinen. Wageningse onderzoekers verdiepen zich in de relatie tussen voeding en kanker.
10 Feb 2023 - Source: Photo: Catherina Hospital
Smart patch takes time-consuming work of nurses
The research project is a collaboration of TU/e, Catharina Hospital and Philips within e/MTIC.
10 Feb 2023
‘Cardiologen denken hetzelfde, een ingenieur kijkt anders naar het probleem’
Samenwerking technische onderzoekers en cardiologen
8 Feb 2023 - Source: Photo: Huib Visser
Wireless power makes blind people see again
Tom van Nunen defended his thesis at the department of Electrical Engineering of the TU Eindhoven on February 8th, 2023
13 Jan 2023 - Source: Pixabay
STAR-interview: de opkomst van menselijke miniatuur hart modellen, Heart-On-Chips
In dit STAR-interview is Prof. Dr. Robert Passier aan het woord van de Faculteit TNW. STAR is een acroniem voor (S)ituatie, (T)aken, (A)cties en (R)esultaten. Aan de UT werken veel ‘stars’ met een verhaal. Robert Passier werkt aan miniatuur menselijke hartmodellen, heart-on-chips.
19 Dec 2022
Nieuwe aanpak in de strijd tegen malaria
Nieuw onderzoek van een team UT wetenschappers biedt mogelijk een veelbelovende aanpak in de strijd tegen malaria. In het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Infectious Diseases, bestrijden de onderzoekers de malariaparasiet in een specifieke levensfase in de mug. “Het is een unieke aanpak, eerder onderzoek richtte zich voornamelijk op behandeling in de mens.”
30 Nov 2022
Standaardverbindingen voor Heart-On-Chips
Heart-on-a-Chip-apparaten zijn microfluĂŻdische apparaten die een menselijk hart op microschaal nagebootsen. Het potentieel van deze apparaten wordt niet volledig benut. Voor zijn proefschrift ontwikkelde Aisen Gabriel de SĂĄ Vivas een vloeibaar circuit met standaardverbindingen om Heart-on-a-Chip-apparaten zonder buisjes met elkaar te verbinden. Vandaag verdedigt hij zijn proefschrift.
29 Nov 2022
Cardiovascular technical research agenda works toward future care
4TU.Health and the partners of the Dutch Cardiovascular Alliance (DCVA) have joined forces to create a cardiovascular technical research agenda together. We spoke with the project coordinator from 4TU.Health, Noortje Bax, about the ambition of this agenda.
24 Nov 2022
Smartwatch detecteert onopgemerkte hartstilstand buiten het ziekenhuis
De Universiteit Twente (UT) werkt samen met haar partners aan een slimme wearable om een hartstilstand buiten het ziekenhuis, ook wel out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) genoemd, automatisch en betrouwbaar te detecteren, en om onmiddellijke noodhulpverlening in gang te zetten. De UT gaat de effectiviteit van het apparaat testen met behulp van simulatiemodellen en onderzoekt daarbij ook de impact op sterfte en responstijd. Het onderzoek is gepubliceerd in een medisch tijdschrift. 
22 Nov 2022
4TU.Health PhD Competition
Explore new topics for and strengthen the already existing collaboration between 4TU institutions at PhD level
8 Nov 2022
New ways to grow human ‘mini-bones’
Bregje de Wildt explored different ways to grow ‘mini-bones’ in the lab that could be used to test newly developed medicines for bone diseases.
1 Nov 2022
Wagenings team Colourectal wint gouden medaille in iGEM-competitie
Een nieuwe zelftest voor darmkanker heeft Wageningse studenten een gouden medaille opgeleverd tijdens de finale van iGEM, een internationale wedstrijd om de wereld te verbeteren met synthetische biologie. Ook werden ze genomineerd voor beste presentatie. Het studententeam ontwikkelde een pil met genetisch aangepaste, probiotische bacteriën die een blauw stofje maken wanneer ze tumoren in de darm tegenkomen. Blauwe poep betekent een kans op darmkanker.
26 Oct 2022
Dynamic modelling of Saccharomyces cerevisiae Central Carbon Metabolism
David Lao Martil defended his PhD thesis at the department of Biomedical Engineering on October 20th.