Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

News

14 Sep 2022 - Source: Tania Patiño Padial. Photo: Leonie Voets
Submarines to fight cancer
Swimming tiny robots may offer new ways to deliver cancer drugs exactly where they are needed most, making new treatments possible.
9 Sep 2022
Infecties sneller opsporen met CRISPR-Cas
Wageningen University & Research (WUR) heeft samen met spinoff Scope Biosciences een beurs van 150.000 euro ontvangen van de European Research Council (ERC). De beurs is bedoeld voor het verder onderzoeken en praktijkrijp maken van hun diagnostiektechnologie ScopeDx. Deze is gebaseerd op CRISPR-Cas technologie. Uniek aan de techniek is dat deze snel en nauwkeurig viraal of bacterieel RNA kan herkennen.
26 Aug 2022
Nieuw CRISPR-Cas systeem met aan-uit schakelaar knipt eiwitten
Onderzoekers van de TU Delft in de groep van Stan Brouns hebben een CRISPR-Cas eiwit ontdekt dat geen DNA knipt maar eiwitten. De ontdekking opent de deur voor de ontwikkeling van een scala aan biotechnologische en medische toepassingen, bijvoorbeeld als sensor van RNA-moleculen uit ziekteverwekkers. Het artikel is gisteren gepubliceerd in Science.
11 Aug 2022
Door UT ontworpen nanodeeltjes trainen immuuncellen om kanker te bestrijden
Wetenschappers van de onderzoeksgroep Advanced Organ Bioengineering and Therapeutics (faculteit TNW, TechMed Centrum) publiceerden onlangs hun nieuwe immuuntherapie tegen kanker in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. In hun onderzoek ontwikkelden prof. dr. Jai Prakash en zijn team nanodeeltjes die de 'slechte' immuuncellen van het lichaam trainen om kanker te bestrijden.
28 Jul 2022
De volgende stap in de intuïtieve aansturing van bionische benen
De Universiteit Twente heeft in samenwerking met wereldleider in protheses Ottobock nieuwe prothesetechnologie gedemonstreerd tijdens RehabWeek, een internationaal congres voor de revalidatietechnologiesector dat dit jaar in Rotterdam plaatsvond van 25 tot en met 29 juli. Deze nieuwe technologie stelt geamputeerden in staat om een robotische prothese aan te sturen als een natuurlijk verlengde van het eigen lichaam. De technologie is gebaseerd op het concept van musculoskeletale modellering en wijkt daarmee af van de veelgebruikte machine learning-methoden. 
18 Jul 2022
Dekker scholarship for MRI research Sebastian Weingärtner
The Hartstichting has awarded researcher Dr. Sebastian Weingärtner of TU Delft a Dekker scholarship
18 Jul 2022
Gedragsexpertise de sleutel tot effectief leefstijl beleid
Het belang van een gezonde leefstijl wordt structureel onderbelicht, de coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor de expertise van gedragsverandering bij een van de grootste maatschappelijke uitdagingen: mensen aanzetten tot een gezonde leefstijl en preventie, juist in tijden van Covid. Al was het maar dat tijdens de crisis ook weer bleek dat mensen informeren of adviseren niet voldoende is als het gaat om effect beleid. Immers, verandering in leefstijl is gedragsverandering. Daarom roepen twaalf gerenommeerde gedragsexperts op tot actie: zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid op het gebied van leefstijl. Alleen dan halen we ons doel van een duurzaam gezonder Nederland.
13 Jul 2022
App herkent oplopende emoties bij borderline
Uit promotieonderzoek van UT onderzoeker Youri Derks, ook GZ-psycholoog bij GGNet, blijkt dat een biosensor applicatie voor smartwatches uitkomst kan bieden voor mensen die lijden aan 'borderline' en moeite hebben met het herkennen van emoties. De app helpt hen bij het vroegtijdig opmerken van oplopende emoties, waardoor ze eerder actie kunnen ondernemen om ontregeling te voorkomen. Derks verdedigt op 14 juli 2022 aan de Universiteit Twente zijn proefschrift ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.
11 Jul 2022 - Source: TU/e, Yuang Feng
Technology boosts people with dementia’s psychosocial well-being
Yuan Feng gained her PhD cum laude at the department of Industrial Design on July 7th 2022.
4 Jul 2022
Cardiovascular Technical Agenda
Technological developments play a major role in the realization of the DCVA's ambition; reducing the cardiovascular disease burden.
21 Jun 2022
AI analysis for a healthy eye
Using deep learning, Friso Heslinga has created AI-driven computer models to analyze corneal and retinal images to help eye doctors in the future
7 Jun 2022
Ancora health en de UT slaan handen ineen voor revolutie in gepersonaliseerde E-health
Combinatie technologisch platfrom en wetenschappelijke kennis voor impuls Nederlandse gezondheidszorg.
30 May 2022 - Source: VieCuri Medisch Centrum/ PCL photography
Nieuwe UT-technologie in strijd tegen reuma
Afgelopen maand heeft het VieCuri Medisch Centrum in Venlo als eerste ziekenhuis ter wereld een Raman spectroscoop voor medische toepassingen in gebruik genomen. Het idee om met een Raman spectroscoop reumatische aandoeningen zoals jicht op te sporen is bedacht door UT studenten en onderzoekers. UT promovendus Tom Niessink doet onderzoek naar deze nieuwe toepassing om reumatische aandoeningen beter te herkennen.
25 May 2022
Kunstalvleesklier van Twentse Inreda DIabetic naar verwachting in 2024 op de markt
De kunstalvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel automatisch stabiel wordt gehouden en komt naar verwachting in 2024 met een grootschalige productie op de markt.
24 May 2022
UT en Meta AI creëren "digitale mensen" die complexe bewegingen leren
Onderzoekers verbonden aan Meta’s Artificial Intelligence Research Lab (Facebook) in de V.S. en aan het Neuromechanical Modelling and Engineering Lab van de Universiteit Twente (onder leiding van prof.dr.ir. Massimo Sartori) hebben samen het open-source framework MyoSuite ontwikkeld, dat geavanceerde musculoskeletale modellen combineert met hypermoderne kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De AI-gestuurde digitale modellen in MyoSuite kunnen leren om complexe bewegingen uit te voeren en om interactie te hebben met assisterende robots, iets waarvoor anders langdurige experimenten met menselijke proefpersonen nodig zouden zijn.