Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Hydrogel Voor reparatie kraakbeen voor het eerst op mensen getest

Monday, 21 February 2022

De hydrogel die aan de Universiteit Twente is ontwikkeld om beschadigd kraakbeen te repareren, wordt binnenkort voor het eerst op mensen getest. De gel, die momenteel wordt doorontwikkeld door spinoff onderneming Hy2Care, kan een beschadiging door bijvoorbeeld een sportblessure, repareren en op die manier artrose voorkomen. De eerste klinische trial is een belangrijke stap voorwaarts en wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht.

Artrose is een groeiend probleem dat de kwaliteit van leven sterk beïnvloedt. Het is pijnlijk, invaliderend en kan de implantatie van een kunstgewricht noodzakelijk maken. Bij de ziekte raakt het kraakbeen in gewrichten zoals de knie of de heup beschadigd. In vergevorderde gevallen kan het kraakbeen zelfs grotendeels verdwijnen, en daarmee de flexibiliteit van het gewricht: de situatie van ‘bot op bot’, zonder verend kraakbeen ertussen, kan dan ontstaan.

De hydrogel die ontwikkeld is door prof. Marcel Karperien en zijn collega’s van het TechMed Centre van de Universiteit Twente, ondersteund door ReumaNederland, is in staat het beschadigd kraakbeen te vervangen.