Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Hoe gezonde voeding het risico op kanker verkleint

Friday, 10 February 2023

Door gezond te eten en genoeg te bewegen kunnen mensen de kans op verschillende soorten kanker verkleinen. Wageningse onderzoekers verdiepen zich in de relatie tussen voeding en kanker.

Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat de diagnose kanker. Een klein deel van die gevallen – tussen de 5 en 10% – wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg. Een veel groter percentage heeft te maken met leefstijl: ongezond eten, roken, alcoholgebruik, te weinig beweging.

Fastfood vermijden

Gezonde voeding is dus ontzettend belangrijk om de kans op kanker (en andere ziektes) te verkleinen. ‘Het risico op darmkanker is bijvoorbeeld 17% hoger bij iemand die meer dan vijf keer per week rood vlees eet dan bij iemand die dat minder vaak doet’, zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij WUR. ‘We weten ook dat overgewicht de kans op een aantal soorten kanker vergroot. Dat komt omdat overgewicht bijvoorbeeld invloed kan hebben op je hormonen, of kan leiden tot insulineresistentie.’

Kampman houdt zich al tientallen jaren bezig met de relatie tussen voeding en kanker. Ze is niet de enige: er zijn wereldwijd meer dan 10.000 studies gedaan naar dit onderwerp. Daardoor hebben wetenschappers een steeds duidelijker beeld van het verband tussen voedingspatronen en het risico op kanker. De meeste aanbevelingen voor gezonde voeding zullen inmiddels bekend klinken. Eet veel groenten en fruit, vermijd alcohol, fastfood en frisdrank met suikers en probeer genoeg te bewegen.