Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Slim implantaat voor permanente correctie van scoliose

Thursday, 29 February 2024
UTwente

Slim implantaat voor permanente correctie van scoliose
NWO Open Technologieprogramma

Het NWO Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact. NWO kent Prof. dr. ir. G.J.M. Tuijthof een toekenning toe voor haar onderzoek: DYNACURE - Dynamic smart implant to permanently correct scoliosis.


Scoliose is een vervorming van de wervelkolom die voorkomt bij 2-5% middelbare scholieren. Als de vervorming ernstig is wordt deze vastgezet met een staaf, die de beweging beperkt. "Ons doel is om de scoliose ongedaan te maken zonder beperkingen. Als basis nemen we een bestaand implantaat dat al toestaat dat het lichaam groeit. We zorgen dat dit implantaat slim wordt, zodat de belasting kan worden aangepast per patiënt. Het aanpassingsniveau wordt bepaald met een computermodel dat de optimale belasting voor correctie in de loop van de tijd voorspelt. Het nieuwe implantaat corrigeert scoliose uiteindelijk permanent."

Het project is een voortzetting van het scoliose onderzoekswerk dat reeds twintig jaar loopt en initieel is vormgegeven door UT-collega's: Jan Cool, Bart Verkerke, Bart Koopman en Edsko Hekman en dat resulteerde in 7 dissertaties en 3 patenten. 

......

Lees hier verder.