Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Onderzoekers brengen kleine bloedvaten hersens haarscherp in beeld

Wednesday, 24 April 2024
TU Eindhoven

Onderzoekers brengen kleine bloedvaten hersens haarscherp in beeld

Een team van onderzoekers aan de TU/e is er in samenwerking met Philips Research Ultrasound in geslaagd om de kleine bloed- en haarvaten van een brein haarscherp in beeld te brengen. Door dit met een rattenbrein te doen, hebben zij de tweede plaats gewonnen in de ULTRA-SR Challenge (Ultrasound Localisation and TRacking Algorithms for Super Resolution.

Het team heeft het de studie van het rattenbrein toegelicht tijdens een e/MTIC (het Eindhoven MedTech Innovation Center) webinar voor e/MTIC-partners en PhD-studenten. Partners van het e/MTIC samenwerkingsverband zijn de TU/e, het Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum (MMC), het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en Philips. Zij werken samen aan onderzoeken rondom cardiovasculaire, perinatale en slaapgeneeskunde. In totaal werken 100 PhD-studenten binnen e/MTIC aan de versnelde implementatie van nieuwe gezondheidstechnologie.

ULM biedt superhoge resolutie

Medische beeldvorming – radiologie – brengt gezondheidsproblemen in het lichaam in beeld. De opkomende techniek Ultrasound Localization Microscopy (ULM kan dit realiseren bij de kleinste bloedvaten in superhoge resolutie. Dit is een vorm van echografie waarbij microbelletjes ter grootte van rode bloedcellen in de bloedbaan gebracht worden. Middels de weerkaatsing van geluidsgolven wordt vastgesteld hoe deze vaten eruitzien.

(...)

Betere, eerdere diagnoses

Het is de bedoeling dat artsen met superhoge resolutiebeelden van de bloedvaten op termijn beter en eerder diagnoses kunnen stellen, benadrukt Thanasis Loupas, Principal Clinical Scientist bij Philips. “Behalve helpen bij een betere diagnose, kunnen de beelden ondersteunen in het eerder vaststellen van een letsel, zoals de voorstadia van leverkanker. Wanneer de micro vasculaire structuur verandert in de voorstadia van kanker, kunnen we dit mogelijk in kaart brengen met deze super resolutie beelden.”

Lees hier verder.