Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Innovatieve immunotherapie voor behandeling van leverkanker

Tuesday, 14 May 2024
UTwente

Innovatieve immunotherapie voor behandeling van leverkanker

KWF Kankerbestrijding investeert bijna 1 miljoen euro in een veelbelovend en innovatief onderzoek met Ruchi Bansal, adjunct-hoogleraar aan het TechMed Centrum van de Universiteit Twente, als de projectleider. In het project zal Bansal een nieuwe immunotherapie voor de behandeling van leverkanker onderzoeken die zich richt op een ander soort immuuncellen dan gebruikelijk.

Huidige immunotherapie├źn richten zich hoofdzakelijk op een specifiek soort immuuncellen genaamd T-cellen. Deze afweercellen kunnen kankercellen herkennen en aanvallen. Naast T-cellen heeft het immuunsysteem ook B-cellen. Deze immuuncellen maken antistoffen die zich binden aan ongewenste indringers zoals kankercellen. Immunotherapie gericht op B-cellen is nog relatief onbekend terrein. In dit project onderzoeken de wetenschappers op b-celgebaseerde immunotherapie voor een behandeling bij leverkanker.┬áProf. Bansal zal in dit project samenwerken met het Erasmus MC en Amsterdam UMC.

PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING

In totaal trekt KWF 3 miljoen euro uit voor 5 veelbelovende onderzoeksprojecten waarin wetenschappelijk onderzoekers samenwerken met bedrijven. KWF financiert het academische deel van de samenwerkingen. Het private deel van het project komt van de bedrijven VyCAP BV en Kling Biotherapeutics.

....