Part of the
4TU.
Federatie
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federatie
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Slimme versnellingsmeters: van het lab naar de markt met het 4TU Ideation Lab

woensdag, 7 mei 2025

4TU.Ideation Labs brengen onderzoekers in contact met ondernemende studenten, om via workshops en coaching the markt-en maatschappelijke potentie van onderzoeksresultaten te verkennen. Onderzoekers zijn hierdoor in staat om meer bij te dragen aan innovatie en entrepreneurship, zonder dat zij zelf de rol van oprichter op zich hoeven te nemen. 

door: Rosalie Lemmen

4TU.Ideation Labs werkt samen met het 4TU High Tech for Sustainable Future onderzoeksprogramma. In totaal werkten 11 teams, met 20 student-fellows, aan het verkennen van de marktpotentie van de onderzoeksresultaten. Eén van deze teams bestond uit professor Peter Steeneken (TU Delft) en fellow Konstantinos Chanioglou (TU Eindhoven), die samen de mogelijkheden onderzochten voor de toepassing van Magnetic Levitating Accelerometer-technologie (MLA) in de markt. 

De technologie: Magnetic Levitating Accelerometer (MLA)

MLA word momenteel ontwikkeld door professor Peter Steeneken en zijn team aan de TU Delft. De technologie richt zich op een deel van de positioneringsproblemen in omgevingen waar geen GPS beschikbaar is. Met andere woorden: gebieden waar GPS-signalen zwak of helemaal afwezig zijn. In zulke situaties zijn autonome voertuigen en drones aangewezen op Inertial Measurement Units (IMU’s), oftewel versnellingsmeters en gyroscopen.

Kostenefficiënte versnellingsmeters missen echter de nodige precisie door ruis, wat leidt tot onnauwkeurige locatiebepaling. Hoogwaardige versnellingsmeters bieden weliswaar betere nauwkeurigheid, maar zijn te duur voor grootschalige toepassing. 

De MLA technologie van Steeneken en zijn team kan theoretisch de precisie van high-end sensoren evenaren, maar tegen veel lagere kosten. Zo slaat deze technologie een brug tussen de nauwkeurigheid en betaalbaarheid bij versnellingsmeters voor autonome navigatie.

Van onderzoek naar markt: een casestudy

Steeneken werkte 5 jaar aan de ontwikkeling van de technologie, wat resulteerde in meerdere wetenschappelijke publicaties. “Maar technologie naar de markt brengen is een heel ander verhaal”, legt hij uit. Daarom sloot hij zich aan bij het 4TU.Ideation Lab, vanuit de overtuiging dat dit programma de innovatiekracht van de universiteit versterkt.

Tijdens het eerste matchmaking evenement werd Steeneken gekoppeld aan fellow Konstantinos Chanioglou, een masterstudent van de TU Eindhoven.

“Maar technologie naar de markt brengen is een heel ander verhaal”
Peter Steeneken

De markt verkennen: testen, leren en bijsturen

De eerste fase van het 4TU.Ideation Lab stond in het teken van het begrijpen van de technologie en het uitvoeren van marktonderzoek. Konstantinos: “In het begin was het lastig om het potentieel van de technologie goed in te schatten.” Na het identificeren van twee mogelijke toepassingen, voerde Konstantinos interviews uit om de haalbaarheid ervan te onderzoeken.

De eerste toepassing bleek technisch haalbaar, maar had een beperkte marktvraag. Dit leidde tot een koerswijziging richting de autonome voertuigen-industrie, waar de versnellingsmeter-technologie meer potentie leek te hebben. Deze toepassing werd opgenomen in een subsidieaanvraag bij de NWO die tijdens het Ideation Lab werd ingediend.

Uitdagingen overwinnen en financiering verkrijgen

Inzichten vergaren van professionals uit de industrie bleek echter niet eenvoudig. “Tijdens de interviews merkte ik dat mensen terughoudend zijn met het delen van informatie over de versnellingsmeter,” zegt Konstantinos. Met hulp van een van de coaches uit het Ideation Lab paste hij zijn aanpak aan, wat leidde tot meer waardevolle gesprekken. De positieve reacties die volgden, bevestigden de keuze om zich verder te richten op de autonome voertuigenmarkt.

Voor Steeneken was de hulp van een student-fellow zeer welkom, omdat hij daardoor meer tijd kon besteden aan zijn onderzoek. “En Konstantinos leverde uitstekend werk,” aldus Steeneken. “We hebben zelfs de NWO Take-off subsidie binnengehaald om de businesscase verder uit te kunnen werken.”

Na het lab

Met de verkregen inzichten zullen Steeneken en Konstantinos hun businesscase verder ontwikkelen en een prototype bouwen om de prestaties van de technologie in de praktijk te testen, wat mogelijk werd door de NWO financiering. Dit traject benadrukt het belang van testen, aanpassen en bijsturen: essentiële stappen om de kloof tussen wetenschap en markt te overbruggen. 

Impact Studio is het pre-startup programma van TU Delft, voor onderzoekers en studenten die hun innovatie of ideeën naar de markt willen brengen. Impact Studio is een gezamenlijk initiatief van het Innovation & Impact Centre, Delft Centre for Entrepreneurship en Delft Enterprises en werkt nauw samen binnen het grotere entrepreneurship ecosysteem van de TU Delft.

Meer weten over Impact Studio of Ideation Labs? Neem contact op met het team via impact-studio@tudelft.nl of bezoek de website.