Bij de Impact Studio van de TU Delft geloven we in de kracht van academisch onderzoek om innovatieve oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen en markttoepassingen. Met trots introduceren we een nieuwe mijlpaal: een universiteitsbreed Ideation Lab in samenwerking met de 4TU Federatie. Dit initiatief, gericht op High Tech for a Sustainable Future (HTSF), brengt vier Nederlandse technische universiteiten samen om de maatschappelijke impact van academisch onderzoek te vergroten.
door: Rosalie Lemmen
Entrepreneurship herdefiniëren in onze Ideation Labs: "founder first" aanvullen met "science first"
In de startup-wereld worden voornamelijk oprichters gezien als de sleutel tot succes. Maar door deze benadering wordt het marktpotentieel en maatschappelijke waarde van onderzoek, waar niet direct ondernemende oprichters bij betrokken zijn, onbenut gelaten. Waar onderzoekers bij universiteiten een kracht achter innovatie zijn, kunnen we niet óók van hen verwachten dat ze de valorisatie naar de maatschappij leiden.
Onze "science first"-aanpak verlegt de focus binnen entrepreneurship naar het onderzoek zelf, waardoor onderzoek gevalideerd wordt wat anders mogelijk onbenut was gebleven. Onderzoekers worden gekoppeld aan ondernemende studenten en begeleid door workshops en coaches, verkennen ze samen de markt- en maatschappelijke potentie van hun onderzoeksresultaten. Door een ondersteunende omgeving te creëren, zorgen we ervoor dat onderzoekers kunnen bijdragen aan het valorisatie- en startup proces, zonder alles zelf te hoeven leiden of teveel tijd te hoeven investeren.
In onze Ideation Labs creëren we waarde door meer universitaire spin-offs te genereren en inzichten op te doen voor potentiële licentieovereenkomsten. Met onze hulp wordt onderzoek verfijnt om aan te sluiten bij maatschappelijke of marktbehoeften en onderzoekers worden geholpen bij het schrijven van subsidieaanvragen gericht op impact en valorisatie. Door samenwerkingen met de industrie te bevorderen, helpen we de deuren te openen naar toekomstige onderzoeksprojecten. Studenten doen praktijkervaring op met ondernemerschap, werken met onderzoekers aan startups of bereiden zich voor op hun eigen ondernemerschap of carrière.
We hebben geleerd dat het valideren van ideeën nooit tijdverspilling is. De inzichten kunnen soms afwijken van de verwachtingen, maar ook niet-haalbare (business)ideeën bieden relevante input voor toekomstige onderzoeksagenda's of licentieovereenkomsten.
Duurzame impact opschalen met de 4TU Ideation Labs
Sinds de start van het eerste Ideation Lab in Delft markeert de lancering van de 4TU Ideation Labs een nieuwe stap in het stimuleren van vroege valorisatie, waarbij studenten van universiteiten uit het hele land naar Delft komen om te leren. Het Ideation Lab richt zich op innovaties die aansluiten bij het HTSF-programma, dat zich bezighoudt met wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen. Elf technologieën van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research zijn geselecteerd om mee te doen in het lab.
De 4TU-visie op Ideation Labs
Roelyn van der Hoek, 4TU Impact Programmamanager, ziet de Ideation Labs als cruciaal voor het versnellen van de valorisatie van academisch onderzoek. "Het belangrijkste doel is om kennis sneller naar de markt te brengen en zo een grotere maatschappelijke impact te realiseren", legt ze uit. "In dit Ideation Lab richten we ons op innovaties of ideeën voor innovaties die nu vaak in de drukke hoofden van onderzoekers blijven hangen. Wij helpen hen een stap verder te zetten."
Een belangrijk onderdeel van de Ideation Lab aanpak is de betrokkenheid van studenten, die frisse energie en ondernemende nieuwsgierigheid met zich meebrengen. "Door studenten vanaf dag één te betrekken, zorgen we ervoor dat zij waardevolle ervaring opdoen met de praktische kant van ondernemerschap," voegt Roelyn toe. "Ze versnellen niet alleen het marktonderzoek, maar kunnen na het programma ook hun eigen startups starten of betrokken blijven bij de innovaties van de onderzoekers."
Succes meten
Na zes maanden presenteren alle teams hun bevindingen. Roelyn benadrukt dat succes meer is dan alleen het aantal startups dat uiteindelijk wordt opgericht. "Voor ons betekent succes dat onderzoekers en studenten waardevolle inzichten en vaardigheden hebben opgedaan. Dit kan resulteren in een startup, maar ook in de conclusie dat er geen relevante marktbehoefte is. Beide uitkomsten bieden voor zowel de onderzoekers als de studenten waardevolle inzichten voor toekomstig onderzoek, nieuwe startup-ideeën of in de verdere loopbaan."
Marina Bos-de Vos, TU Delft-onderzoeker, onderzoekt via het Ideation Lab de praktische relevantie van haar methodiek voor waardegedreven communicatie. "We willen de praktische relevantie van onze methodiek valideren. Als drukke onderzoeker heb ik daar geen tijd voor, terwijl dit een cruciale stap is. Daarom is het fantastisch dat studenten, met hun frisse en onafhankelijke blik, de marktkansen verkennen. Het zou geweldig zijn als mijn onderzoek buiten de universiteit impact maakt, en ik werk hier graag met anderen aan samen."
Konstantinos Chanioglou, masterstudent Computer Science & Engineering aan de TU Eindhoven, deelt: "Ik doe mee omdat ik na mijn studie ondernemer wil worden. Dit Ideation Lab is de perfecte kans om in een veilige omgeving daar vaardigheden voor te ontwikkelen. Tijdens mijn master werkte ik aan veel softwareprojecten en overwoog ik er één verder te onderzoeken voor een potentiële startup, maar ik miste richting in waar te beginnen. Nu leer ik hoe ik marktkansen kan ontdekken en potentiële klanten kan benaderen."
Vooruitblik
Het Ideation Lab is een krachtig voorbeeld geworden van wat mogelijk is als academisch onderzoek wordt gekoppeld aan entrepreneurship ondersteuning. Komende periode blijven wij werken aan het opschalen van onze impact. Of het nu gaat om het verfijnen van onderzoek voor maatschappelijke behoeften of het inspireren van studenten tot innovatie, het doel blijft hetzelfde: het volledige potentieel van academisch onderzoek benutten voor een betere samenleving.
Geïnteresseerd in samenwerking of meer informatie? Neem contact op met het Impact Studio-team via impact-studio@tudelft.nl .
Meer weten over de Impact Studio en de activiteiten? Bezoek de website.