Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Kunstalvleesklier van Twentse Inreda DIabetic naar verwachting in 2024 op de markt

Wednesday, 25 May 2022
De kunstalvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel automatisch stabiel wordt gehouden en komt naar verwachting in 2024 met een grootschalige productie op de markt.

Het is een primeur in de medische wereld: de kunstalvleesklier (APĀ®) van Twents medtech-bedrijf InredaĀ® Diabetic, waarmee het voor diabetespatiĆ«nten voor het eerst mogelijk is volautomatisch de bloedsuiker te regelen. Momenteel dragen meer dan honderd patiĆ«nten het apparaat al bij zich. Maar ook voor de diabetespatiĆ«nten in Nederland die er tot op heden nog geen gebruik van konden maken is er nu goed nieuws: ā€œIk verwacht dat het apparaat in 2024 grootschalig beschikbaar komtā€, zegt uitvinder Robin Koops.Ā 

Koops werkte bij de ontwikkeling van het apparaat samen met onderzoekers van hetĀ Academisch Medisch CentrumĀ in Amsterdam, deĀ Universiteit TwenteĀ en het ziekenhuisĀ RijnstateĀ in de regio Arnhem.

In Nederland hebben zoā€™n 100.000 mensen diabetes type 1. Deze patiĆ«nten krijgen vaak te maken met ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen en blindheid, omdat het voor hen lastig is om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Een reguliere insulinepomp kan die zorg enigszins verkleinen, maar hypoā€™s en hypers, een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel, komen dan nog steeds voor. De kunstalvleesklier, die naar verwachting in 2024 met een grootschalige productie op de markt komt, is een ā€˜first of itā€™s kindā€™ en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel automatisch stabiel wordt gehouden. De zelfredzaamheid van diabetespatiĆ«nten wordt daarmee vergroot. Inreda draagt dus bij aan het steeds verder automatiseren en digitaliseren van de zorgsector in Nederland.