Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen

Tuesday, 19 April 2022

Heb je je ooit afgevraagd of bacteriĆ«n geluid maken? Als we bacteriĆ«n konden horen, zouden we kunnen weten of ze leven of niet. Wanneer de bacteriĆ«n met behulp van antibiotica worden gedood, zouden de geluiden stoppen - tenzij de bacteriĆ«n resistent zijn tegen antibiotica. Dit is precies wat een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, nu voor elkaar heeft gekregen: ze hebben het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd inĀ Nature Nanotechnology.

Grafeen voor snelle detectie van antibioticaresistentie

Het onderzoek heeft enorme implicaties voor de detectie van resistente bacteriƫn. De experimentele resultaten waren eenduidig: Als de bacteriƫn resistent waren tegen het antibioticum, hielden de trillingen op hetzelfde niveau aan. Wanneer de bacteriƫn wel gevoelig waren voor het geneesmiddel, namen de trillingen gedurende ƩƩn of twee uur af, en daarna waren ze volledig verdwenen. Dankzij de hoge gevoeligheid van grafeen-trommels kan het fenomeen worden gedetecteerd met slechts ƩƩn enkele bacterie.

Farbod Alijani: "In de toekomst willen we dit platform om antibioticagevoeligheid te testen optimaliseren en valideren met uiteenlopende klinische monsters. Zodat het uiteindelijk kan worden gebruikt als een diagnostische toolkit voor snelle detectie van antibioticaresistentie in de klinische praktijk." Peter Steeneken besluit: "Dit zou een instrument van onschatbare waarde kunnen zijn in de strijd tegen antibioticaresistentie, een steeds grotere bedreiging voor de mondiale volksgezondheid."