Part of the
4TU.
Energy
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Energy
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nationaal Programma RES (NP RES), Unify.energy organiseren in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat Transform.Hackathon.

Wanneer:
31 oktober – 2 november 2022

Locatie:
Fort Voordorp in GROENKAN

Notitie:

Nederlands gesproken evenement

Alle informatie:

www.transformhackathon.eu

Aanmelden klik here

Bekijk de Trailer klik here


Ons energiesysteem kantelt diametraal van een centraal gevoed systeem naar een systeem waar de opwek uit zon en wind lokaal plaatsvindt. We zien de noodzaak om lokaal te balanceren: vraag en aanbod bij elkaar brengen, energie lokaal uitwisselen en/of opslaan. Met het project De wereld van B hebben we samen met mensen van verschillende achtergronden in kaart gebracht wat de ontwerpprincipes zijn die ten grondslag liggen aan dat energiesysteem van morgen. Nu is het tijd voor the next step. Tijd om samen concepten, prototypes en modellen te bouwen die de transitie naar het energiesysteem van morgen versnellen. We kunnen onze huidige problemen niet oplossen met hetzelfde denken dat ze gecreëerd heeft. Daarom zullen we nieuwe modellen moeten ontwikkelen die de oude kunnen vervangen. Dat vraagt om een open mindset die innovatie mogelijk maakt en die nieuwe verbindingen kan leggen tussen kennisgebieden, competenties, innovaties en ideeën. Alleen zo komen we tot doorbraken en krijgen we de transformatie die nodig is.

NP RES en Unify.energy organiseren in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat van 31 oktober tot en met 2 november Transform.Hackathon. Een meeslepende ervaring en het grootste event op systeeminnovatie in de Nederlandse energiesector. Meer dan 200 ontwerpers, beleidsmakers, hackers, kunstenaars en pioniers werken samen 48 uur lang aan vier challenges. We dagen hen uit om met nieuwe oplossingen, concepten, prototypes en modellen te komen die een beslissende bijdrage kunnen leveren aan het bouwen van nieuwe energiesystemen. 

De vier challenges hebben alle een of meer eigenaren:

 1. Institution – More sovereignty through regulation - Ministerie van Economische Zaken & Klimaat / TopsectorEnergie
  Hoe kunnen we binnen 10 jaar een netwerk van zelf balancerende netdelen (energyhubs) ontwikkelen die de nieuwe standaard is voor een weerbaarder Nederlands energiesysteem? Wat voor instituties en wetgeving hebben we daarvoor nodig?
 2. Stewardship – Balance without control - Enexis / Alliander / Stedin
  Hoe kunnen we het energiesysteem continue laten streven naar lokale energiebalans, zodat de innovatieve, lokale en duurzame oplossingen die nodig zijn (zoals opwek, opslag en verbruik combineren) vrij spel krijgen?
 3. Value (waarde) – Increasing value through selling less - NVDE / EnergieSamen
  Hoe gaan we nieuwe waardemodellen ontwikkelen die lokale uitwisseling van energie simpel, effectief en toepasbaar maakt, zodat iedereen kan meedoen en bijdragen aan de transitie?
 4. Space (ruimte) – Shifting from battle tot collaboration - VNG / IPO / Ministerie van Binnenlandse Zaken
  Hoe kunnen we de competitie om de ruimte in Nederland ombuigen tot een vruchtbare samenwerking zodat energie een natuurlijk onderdeel is van iedere opgave?

De challenge owners gaan met jou en de andere deelnemers in co-creatie bouwen aan die oplossing. Samen met het team van Transform.Hackathon bieden zij experts, kennis, data en een omvangrijk netwerk aan. Na de hackathon staan zij klaar om kansrijke proposities verder te ondersteunen naar nieuwe startups, scale ups, co-creatie projecten, pilots en gezamenlijke dienstverlening. Dit noemen we het Impact.Booster Programma.