Part of the
4TU.
Built Environment
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Built Environment
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Built Environment

20 Apr 2023
Digitalisering vindt langzaam een weg in de bouw, maar we zijn er nog niet
Artificial Intelligence (AI) en digital twins krijgen voorzichtig voet aan de grond in de bouwsector. De mogelijkheden van digitalisering lijken eindeloos, maar implementatie ervan is vaak nog lastig.
7 Mar 2023
In de toekomst komen huizen van de lopende band
3D-printers in de bouw zijn de ideale oplossing voor de woningnood én de krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn eindeloze kansen, maar ook valkuilen. 
20 Dec 2022
Transitie naar circulaire bouw vergelijkbaar met beklimmen hele hoge berg, je hebt een strategie nodig
Een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Gaan we dat halen? Het zal lastig worden, maar het begint met goede samenwerking.
20 Oct 2022
Zet klimaatoverlast om in kansen
Om over na te denken: klimaatproblemen be√ęindigen we alleen met integrale oplossingen. ‚ÄúHet klinkt abstract maar tegelijk ook heel logisch.‚ÄĚ ¬†
22 Sep 2022 - Source: Charlotte Post (Innovation Origins)
Op weg naar een positieve spiraal in de bouw: ‘Weg met de patatsnijder’
De bouw in Nederland moet dringend innoveren. Het woningtekort, het halen van de duurzaamheidsdoelen en onderhoud van de infrastructuur maken¬†transitie en innovatie¬†noodzakelijk. Professor Andr√© Dor√©e, voorzitter van het departement¬†Civil Engineering & Management¬†aan Universiteit Twente, houdt zich al dertig jaar bezig met de vraag hoe de Nederlandse bouwsector ‚Äď en dan met name de infrastructuur ‚Äď vernieuwt. ‚ÄúDaarin bekijk ik vooral de rol van de overheid‚ÄĚ, vertelt hij. ‚ÄúDeze vervult vele rollen. De overheid is onder meer marktmeester, belangrijk inkoper, vergunningverlener en handhaver.‚ÄĚ
21 Jun 2022
De bouw gaat volledig op de schop door digitalisering
Innovaties die verder gaan dan de gebaande paden, Daar zet 4TU.Bouw, een van de negen Centers van de 4TU.Federation, zich voor in. De vier technische universiteiten en veertien hogescholen in Nederland werken samen aan een langetermijnvisie en een actieplan voor (fundamenteel) onderzoek in de bouwsector. Knappe koppen laten hun licht schijnen op de toekomst van de bouwsector, ieder vanuit hun eigen achtergrond en invalshoek.
2 Jun 2022
Internationaal treinverkeer ontspoort zonder goede samenwerking
Steeds vaker ontstaan er kleine scheurtjes in treinrails. Om dit op te lossen is internationale samenwerking cruciaal.
19 May 2022
‘Het gaat ons alleen lukken met de kennis van morgen’
De wereld is in transitie. Dat heeft een enorme impact op alle sectoren, waaronder de bouw. 4TU.Bouw zet daarom in op het gezamenlijk ontwikkelen van de kennis van morgen.
23 Nov 2021
‘Eén gemeenschappelijke aanpak is nodig om innovatie doelmatiger te maken’
Om tot een doelmatige innovatie in de bouwsector te komen, is een gemeenschappelijke aanpak met centrale sturing nodig. Henk Visscher, hoogleraar woningkwaliteit en procesinnovatie aan de TU Delft, startte daarom samen met collega’s van TNO en de bouwbranches het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC). Visscher vertegenwoordigde vanuit zijn rol voor 4TU.Bouw de belangen van de vier technische universiteiten. Nu, zo’n 4 jaar later, krijgt het BTIC een formele rol in de innovatieketen. Voor Henk is het tijd voor een volgende uitdaging.
19 Mar 2021
De opbrengsten van vier jaar Bouwagenda
4TU.Bouw is nauw betrokken geweest bij de Bouwagenda onder leiding van Bernard Wientjes. Tevens is 4TU.Bouw partner in het samen met het bedrijfsleven opgerichte Bouw en Techniek Innovatie Centrum (BTIC).
11 Jan 2021
‘Samenwerking start met een persoonlijke klik’
Na twee jaar wetenschappelijk directeur te zijn geweest voor 4TU.Built Environment, geeft Maarten Hornikx (TU/e Bouwkunde) het stokje over aan Max Hendriks (TUD Civiele Techniek). Hendriks ziet duurzaamheid als een van de belangrijkste thema's voor de bouw. Een gezamenlijke wetenschappelijke is visie nodig, en daarom ook samenwerking tussen de 4TU en partners in de bouwsector.
20 Jun 2020
BTIC Talks - Inspiratie voor Innovatie
Presentator Geert Maarse leidt de BTIC Talks vanuit De Bouwcampus in Delft. Rode draad van het gesprek is samen innoveren. Dat is wat het BTIC teweeg brengt: het bundelt innovatievragen vanuit de overheid, innovatiebehoeftes vanuit de markt en onderzoekstrajecten vanuit kennisinstellingen in meerjarige kennis- en innovatieprogramma’s. Al een jaar lang! We laten zien wat al bereikt is en inspireren met innovatieve voorbeelden.