Part of the
4TU.
Applied Mathematics Institute
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Applied Mathematics Institute
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Boek Ton Langendorff

Tuesday, 15 September 2015
Denken wiskundigen wel zo ecact? Ton Langendorff schreef er een boek over. Wiskunde is niet louter logica.

Denken wiskundigen wel zo exact? van Ton Langendorff

Wiskunde is niet louter logica

Dit boek gaat over de warrige wegen die wiskundigen in hun gedachten afleggen. Die wegen zijn niet zo exact als de formules suggereren. Ze zijn geplaveid met gepieker, tegenstrijdigheden, doodlopende steegjes, wanhoop, verwarring. Wiskundigen maken in hun denken creatief gebruik van intuïtie, analogieën en metaforen, paradoxen, dromen, plotselinge invallen. De logica daarin is ver te zoeken, het gevoel overheerst. Het gevoel als dat van een kunstenaar die zoekend te werk gaat. Dat zoeken is wiskunde.

Wiskundigen presenteren ons uitsluitend het eindresultaat, de keurige kant-en-klare formules waar de meesten van ons niets van snappen. Wat eraan voorafging, daarover horen we niets. De schoonheid van de wiskunde is het eindproduct – dit boek laat de weg ernaartoe zien.

Om die weg te begrijpen is kennis van de wiskunde niet nodig. Ton Langendorff voerde gesprekken met twaalf hoogleraren van 3TU.AMI. Elk hoofdstuk wordt (zonder formules) ingeleid en geïllustreerd met hun praktijkervaringen.

Ton Langendorff (1950) studeerde Culturele Antropologie. Sinds zijn pensioen is hij manager van het Applied Mathematics Institute van de drie Technische Universiteiten.

Denken wiskundigen wel zo exact?
Observaties en gesprekken
Ton Langendorff
Uitgeverij: Athenaeum, Polak & Van Gennep
Paperback
ISBN: 9789025307677
Prijs: € 17,50

Meer informatie

Kijk voor meer informatie ook op de website van Ton Langendorff